Šminka za Android 02

Na Google Play Store‑u postoji više od pedeset launcher‑a koji temeljno menjaju izgled korisničkog interfejsa. Izabrali smo nekoliko dobrih…

Često se priča o dizajnu novih mobilnih telefona, ali koliko je dizajn uređaja zaista bitan? Danas je čitav telefon postao ekran.Važan je njegov kvalitet, rezolucija i vernost prikaza boja, ali je grafički interfejs taj koji daje konačni osećaj ugodnosti. Mnogi proizvođači razvijaju sopstveni korisnički interfejs, zbog kog su često hvaljeni, ali i oštro kritikovani. Srećom, Android je veoma liberalna platforma koja korisnicima omogućava da potpuno promene korisnički interfejs svog ljubimca. Aplikacije koje ovo omogućavaju nazivaju se launcher‑i jer dozvoljavaju izmenu izgleda početnog ekrana i načina na koji se vrše druge operacije poput pokretanja (lansiranja) aplikacija.

Ponuda launcher‑a je velika – neke treba platiti, a cene idu od svega par, pa do oko 15 dolara. Mnoge varijante su besplatne, ali ako baš naiđete na neku temu koja vam se previše dopada, moraćete da pripremite (elektronski) novčanik. Očigledno je da iza mnogih aplikacija sada stoje ozbiljne firme i da se, na kraju uvek radi o biznisu.

Nova launcher

05-Nova-launcherAko želite launcher prilagođen najnovijoj verziji And­roid‑a, Nova se nameće kao dobro rešenje. Poseduje neke napredne funkcije, poput beskonačnog skrolovanja ekrana, menjanja efekata skrolovanja i konfigurisanja kolona i redova ikona aplikacija. Ukoliko imate mogućnost da kupite Prime verziju po ceni od četiri dolara, dobićete i skrivanje nekih aplikacija koje retko koristite ili lansiranje aplikacija pokretima prstiju (gesture). U plaćenoj verziji korisnik može i da sortira aplikacije u posebne grupe (drawer). Zanimljivo je i da besplatna verzija ove aplikacije gotovo da nema nezadovoljnih korisnika, te je prosečna ocena najviša od prikazanih launcher‑a.

Fake iPhone5 Launcher

04-Fake-iPhone5-LauncherAko želite da vaš Android telefon liči na iPhone, ovaj launcher  je zgodno rešenje. Nama se nije previše dopao jer ne donosi ništa inovativno, osim samog Apple izgleda – više deluje kao (dobra) šala nego kao kvalitetan launcher. Nije zgodno ni to što aplikacija dolazi sa adware reklamama. Korisniku je ostavljeno da menja teme, odnosno samo pozadine ekrana, a na raspolaganju je 5 fotografija. S druge strane, na Playstore‑u postoji veliki broj aplikacija koje rade sličnu stvar, pa ovo nije launcher koji će se dugo zadržati na vašem smartfonu. Ipak, ponekad je zabavno igrati se iPhone‑a.

Holo Launcher

06-Holo-LauncherHolo je zasnovan na Ice Cream Sandwich launcher‑u, ali za razliku od Nova launcher‑a, radi i na starijim verzijama Android-a (Froyo, Gingerbread i Jelly Bean). Dozvoljava čak devet stranica s podrškom za 10×10 mrežu ikona i podržava beskonačno skrolovanje u krug stranica ekrana. Korisnik može da primeni i pakete ikona drugih launcher‑a poput ADW i Launcher-a Pro. Radi se o lepo dizajniranom, launcher‑u, a postoji i plaćena verzija koja će omogućiti korisniku da vidi broj nepročitanih poruka (SMS, K‑9 Mail, Gmail), kao i prikazati veći izbor efekata, uz neograničeni broj tabova za grupe (drawer).

(Objavljeno u časopisu Moj Android 2)

Facebook komentari:

Tagovi: