BIZIT 2022

Šminkom protiv Face ID tehnologije

Sve je više onih koji strahuju od tehnologije za prepoznavanje lica, a uprkos tome što se ova sve češće koristi u rešavanju zločina, te praćenju potencijalnih prestupnika.

Naime, radi se o tome da tehnologija može da bude prilično neprecizna, što najviše pogađa manjine, budući da je čovek svoje predrasude uspeo da prenese i na tehnologije koje je kreirao. Sa druge strane upotreba ove tehnologije pokreće i brojna pitanja o ugrožavanju građanskih prava, jer je ranije već korišćena na protestima širom sveta, a Kina je otišla najdalje, te tehnologiju sve više implementira u moderne sisteme za praćenje građana.

I kao što obično biva – gde postoji strah, obično se pojavi i neko kreativno rešenje koje ga ublažava. Tako sada oni koji se boje Face ID tehnologije taj strah mogu da ublaže šminkom. Šminka kao kamuflaža postaje sve popularnija, a posebno na masovnim događajima, te potiče od ljubitelja rep grupe Insane Clown Po, koji se i inače šminkaju tako da liče na članove benda.

Pročitajte i:  San o skenerima otiska prsta na ekranu je skoro mrtav

Svakodnevna šminka ne može da zavara algoritme, a nisu dovoljni ni stilovi kojima se lice potpuno pokriva, a za prilike kao što je maskenbal. Ipak, novi način kamufliranja, koji je već postao poznat kao Juggalos stil, potpuno menja način na koji algoritmi definišu lice, te sprečava sistem da fotografiju nekoga ko je našminkan na ovaj način poveže sa fotografijom iz baze podataka. Face ID funkcioniše tako što mapira lice, te određuje osnovne tačke, poput onih na kojima se nalazi nos, te oči, pa crni delovi na licima koja su našminkana na ovaj način potpuno sprečavaju taj proces.

Ipak, ovaj način kamufliranja ne predstavlja savršeno rešenje, te Apple Face ID, na primer, ostaje otporan na ovakve maske, budući da se u procesu identifikacije ne oslanja na osvetljenje, te koristi dubinsko mapiranje lica, tako da i našminkani klovnovi na kraju bivaju identifikovani.

Izvor: Yahoo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,