SMS-om do lične karte i pasoša

PCPress.rs ImageU policijskim stanicama Savski venac i Rakovica počeo je da funkcioniše sistem zakazivanja termina za izdavanje ličnih karata i pasoša slanjem SMS poruka. Projekat je započet 31. marta i već je počeo da daje rezultate.

Postupak zakazivanja (dogovaranja) zahteva slanje tri SMS poruke, čija ukupna cena iznosi oko 80 dinara. Omogućeno je i zakazivanje pojedinačnih i porodičnih termina, od kojih ovi drugi mogu biti vezani. Grupni termini se mogu organizovati za najviše šest osoba.

Dan uoči zakazanog termina sistem će SMS porukom potsetiti građanina i još jednom zatražiti potvrdu o dolasku. Servis zakazuje termine do 14 dana unapred, a dopušta i otkaz ponuđenih varijanti.

Procedura:

1.      U prvoj poruci građanin otkuca MUP_svoj_matični_broj(JMBG) i poruku pošalje na 2224. Stiže vam odgovor sa uputstvom.

2.      U sledećoj poruci šaljete PLK_broj_policijske_stanice u kojoj želite zakazivanje termina.

3.      Sledi odgovor sa prvim slobodnim terminom.

4.      Ponovo (treći put) šaljete odgovor DA na broj 2224 ako termin odgovara.

5.      Stiže potvrda o rezervaciji.

Ako termin ne odgovara treba na isti broj poslati slovo T nakon čega se stari termin poništava i nudi sledeći.

Ako naknadno ustanovite da ne možete da dođete, treba poslati poruku sa OTKAZ_ID_broj (ID broj ste dobili nakon postupka prijave).

Zakazivanje spojenih termina za članove porodice ide tako što sa svog telefona, odradite sličnu proceduru, pri čemu je promenjena samo tačka 1. Dakle, šaljete više poruka tipa CLAN_JMBG. Sve ostalo je isto.

Detalje možete pročitati i na http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/SMS-zakazivanje.h.

Facebook komentari: