SMS prevare: Napad na telefonski račun

Uz nove, sofisticirane načine na koje napadači varaju svoje žrtve, SMS prevare izgledaju kao nešto što je prevaziđeno, stvar prošlosti. Istina je da nisu u vrhu liste, ali i dalje mogu da naprave problem i oštete žrtve.

PCPress.rs Image

Prevare preko SMS poruka često funkcionišu slično kao phishing mejl napadi, pa potencijalne žrtve dobijaju poruke u kojima se od njih traže osetljivi podaci. Jedna od uspešnijih taktika je lažno obaveštenje o paketu koji bi korisnik trebalo da preuzme (slično je funkcionisala phishing prevara koja je ciljala građane Srbije početkom aprila – korisnici su mejlom dobijali informacije o paketu koji čeka na carini, a mejl je izgledao kao da stiže od Pošte Srbije, te su se od njih tražili podaci o bankovnim računima), ali postoje i druge, mnogo bolje sakrivene.

Naime, tu su maliciozne web stranice koje korisnike automatski prijavljuju na neki servis koji se plaća. Klik na link koji može da se dobije preko poruke, preko društvenih mreža, ali se pojavljuje i kao reklama na koju korisnik može slučajno da klikne. Nakon toga žrtva plaća neki servis za koji se nije prijavila svojom voljom, a obaveštenje o tome dobija preko SMS poruka. U svakoj poruci stoji i opcija za odjavljivanje, ali mnogi korisnici to ne učine, budući da nisu svesni da uslugu plaćaju.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

PCPress.rs Image

Jedna ovakva prevara trenutno kruži Srbijom, a do korisnika stiže s broja 1554. Nije najjasnije o kojem se servisu radi, budući da u poruci stoji da usluga omogućava „pristup najboljem porno sadržaju u regionu“, kao i sumnjivi link. Tu je i telefon za „pomoć“, te uputstva za odjavljivanje sa servisa. Oni koji poruku ne pročitaju do kraja i ne odjave se, „uslugu“ plaćaju preko telefonskog računa, koji zbog malicioznih poruka može da se duplira.

Korisnicima se preporučuje da nikada ne odgovaraju na sumnjive poruke, da ne otvaraju sumnjive linkove, te da pažljivo čitaju poruke. Ukoliko nema uputstava o odjavi sa nepoželjnog servisa, tu je mogućnost da se preko operatera blokiraju svi četvorocifreni brojevi koji naplaćuju usluge (što je nezgodno ako, na primer, na taj način plaćate parking).

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,