Snap plaća 15 miliona dolara za rešavanje tužbe u Kaliforniji

Kompanija, negira da ima problem sa razlikama u platama i uznemiravanjem na osnovu pola.

PCPress.rs Image

Tužba zbog diskriminacije i uznemiravanja

Odeljenje za građanska prava Kalifornije je otkrilo da je Snap pristao da plati 15 miliona dolara za rešavanje tužbe “zbog navodne diskriminacije, uznemiravanja i odmazde protiv žena u kompaniji.”

Državna agencija za građanska prava je počela da istražuje kompaniju koja stoji iza Snapchata pre više od tri godine. Komanija je navodno diskriminisala i vršila odmazdu protiv ženskih zaposlenih. Agencija je optužila kompaniju da nije obezbedila jednaku platu za žene, uprkos periodu brzog rasta između 2015. i 2022. godine.

Žene, posebno one na inženjerskim pozicijama, navodno su bile obeshrabrene da se prijavljuju za unapređenja. Zatim, gubile su unapređenja u korist manje kvalifikovanih muških kolega kada su to učinile. Agencija je navela da su takođe morale da trpe nepoželjne seksualne napade i suočavale se sa odmazdom kada su progovorile. Ženskim zaposlenima su davani negativni performansni pregledi, uskraćivane su im prilike i na kraju su bile otpuštene.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

“U Kaliforniji smo ponosni na rad naših inovatora koji su pokretačka snaga ekonomije naše nacije,” rekao je direktor CRD-a Kevin Kish. “Takođe smo ponosni na snagu zakona o građanskim pravima naše države. Zakon pomaže da se obezbedi zaštita svakog radnika od diskriminacije i omogućava prilika za uspeh. Ovo poravnanje sa Snapchatom pokazuje zajedničku posvećenost Kaliforniji u kojoj svi radnici imaju fer šansu za ostvarenje američkog sna. Žene imaju pravo na ravnopravnost u svakom poslu, na svakom radnom mestu i u svakoj industriji.”

Kompanija je pristala da se nagodi samo zbog troškova i uticaja dugotrajnog sudskog procesa

Snapchat negira da kompanija ima problem sa nejednakostima u platama i seksualnom diskriminacijom. Kompanija navodi da je odlučila da se nagodi samo zbog troškova i uticaja dugotrajnog sudskog procesa. “Duboko brinemo o našoj posvećenosti održavanju fer i inkluzivnog okruženja u Snap-u. Ne verujemo da imamo bilo kakve tekuće sistemske probleme sa platnom jednakošću, diskriminacijom, uznemiravanjem ili odmazdom protiv žena.

Iako se nismo složili sa tvrdnjama i analizama Odeljenja za građanska prava Kalifornije, uzeli smo u obzir troškove i uticaj dugotrajnog sudskog procesa, i obim drugih poravnanja CRD-a. Odlučili da je u najboljem interesu kompanije da rešimo ove tvrdnje i fokusiramo se na budućnost,” objašnjava kompanija.

Pročitajte i:  Nastavlja se tužba protiv Apple-a u Velikoj Britaniji

Prema uslovima poravnanja, koje još mora da odobri sudija, 14,5 miliona dolara od ukupnog iznosa će ići ženama koje su radile kao zaposlene u Snap-u u Kaliforniji između 2014. i 2024. godine. Kompanija će takođe biti obavezna da angažuje nezavisnog nadzornika koji će vršiti reviziju njene usklađenosti sa zakonima o seksualnom uznemiravanju, odmazdi i diskriminaciji.

Odeljenje za građanska prava Kalifornije je ista agencija koja je tužila Activision Blizzard 2021. Godine. Optužila je kompaniju da podstiče “bratstvo” kulturu koja je ohrabrivala raširenu mizoginiju i seksualno uznemiravanje. Agencija je takođe otkrila da su žene u kompaniji bile zapostavljene pri unapređenjima i bile su plaćene manje od svojih muških kolega. Poravnala se sa razvojnim timom video igara krajem 2023. godine za 54 miliona dolara, iako je morala da povuče svoje tvrdnje da je u kompaniji bilo raširenog seksualnog uznemiravanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *