Snap pristaje na nagodbu od 35 miliona dolara zbog tužbe za privatnost

Korisnici Snapchata u Ilinoisu koji su koristili filtere mogu imati pravo na isplatu. Ilinois je ovog meseca postigao nagodbu od 35 miliona dolara sa Snapom, prema Chicago Tribune-u, u grupnoj tužbi zbog toga kako su prikupljeni podaci korisnika.

PCPress.rs Image

U tužbi se navodi da su Snapchat-ovi filteri i sočiva prekršili državni Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA) prikupljanjem i čuvanjem biometrijskih podataka bez pristanka korisnika. Ilinois ima neke od najstrožih zakona kada su u pitanju kompanije koje prikupljaju biometrijske podatke stanovnika, uključujući otiske prstiju, skeniranje šarenice i mrežnjače i skeniranje lica. Državni zakon zahteva od kompanija da pismeno kažu ljudima zašto se njihovi biometrijski podaci prikupljaju i koliko dugo će se čuvati i zabranjuje prodaju i prenos podataka.

Stanovnici Ilinoisa koji su koristili sočiva i filtere između 17. novembra 2015. i sada mogu imati pravo na smanjenje nagodbe, procenjeno na između 58 i 117 dolara, prema Chicago Tribune. Nagodbu je još potrebno konačno odobrenje, ali korisnici koji misle da bi mogli da ispunjavaju uslove imaju rok do 24. septembra da podnesu zahtev ovde.

Pročitajte i:  Snapchat pruža mogućnost da se isprobaju Cartier prstenovi

Snap poriče da je prekršio BIPA, a portparol Snapa Pete Boogaard kaže da Snapchat sočiva „ne prikupljaju biometrijske podatke koji se mogu koristiti za identifikaciju određene osobe ili za identifikaciju lica“. Boogaard dodaje da podaci koje koriste sočiva ostaju na mobilnom uređaju korisnika i ne šalju se na Snap servere.

„Iako smo uvereni da objektivi ne krše BIPA, iz obilja opreza i kao svedočanstvo naše posvećenosti privatnosti korisnika, ranije ove godine smo objavili obaveštenje o saglasnosti u aplikaciji za Snapchatters u Ilinoisu“, kaže Boogaard.

Ovo nije prvi put da su stanovnici Ilinoisa tužili platforme za prikupljanje biometrijskih podataka. Drugi slučaj, u kojem je TikTok optužen za kršenje zakona Ilinoisa, takođe je napredovao ove nedelje kada je sudija dao konačno odobrenje za nagodbu od 92 miliona dolara. U junu, Google je pristao da isplati 100 miliona dolara zbog funkcije grupisanja lica u Google fotografijama, koja je navodno prekršila BIPA. U 2021, Facebook je pristao da plati 650 miliona dolara za rešavanje slične grupne tužbe BIPA.

Pročitajte i:  Snap će dodavati vodene žigove na fotografije generisane uz pomoć AI

Odvojeno, Meta je ove nedelje postigao nagodbu od 37,5 miliona dolara, u kojoj je tehnološki gigant optužen za kršenje zakona Kalifornije i privatnosti korisnika putem praćenja lokacije. Korisnici Facebook-a navode da je kompanija koristila njihove IP adrese za ciljanje oglasa čak i nakon što su korisnici onemogućili usluge lokacije, navodi Rojters. Meta je odbio da komentariše slučaj.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: