TrendMicro

Policija pokušala da reši slučaj preko Snapchata

Policija je u pokušaju da reši ubistvo rešila da pribavi dokaze putem popularne društvene mreže Snapchat.

Pozovi Snapchat radi ubistva policija slučaj istraga društvene mreže

U nedavno otkrivenim dokumentima američke policije otkriveno je da Snapchat odigrao bitnu ulogu u jednom ubistvu zbog droge. Krivično delo izvršeno je 2016. godine, ali je tek nedavno otkriveno da je policija kontaktirala Snapchat kako bi rešila slučaj. Reč je o ubistvu dilera drogom iz Fort Kolinsa u Koloradu koji je nestao nakon što je trebao da izvrši poslovnu transakciju. Njegov nestanak je prijavljen, a nedugo nakon toga je pronađeno i telo.

Policija istražuje Snapchat nalog žrtve

U narednim danima uhvaćeno je pet kriminalaca u kolima žrtve, gde je pritom pronađeno i oružje, tragovi krvi i droga. Oni su inicijalno trebali da se nađu sa žrtvom kako bi za 60.000 dolara kupili drogu, ali je nešto pošlo naopako. Kako nikako nisu mogli pronađu način na koji su komunicirali, u listingu nije bilo brojeva telefona koji bi naveli na žrtvu, policija se okrenula – Snapchatu.

Oni su pretpostavili da se dogovor oko droge desio putem Snapchata, zbog čega su kontaktirali kompaniju Snap kako bi sa sudskim nalogom dobili pristup porukama i nalogu ubijenog. Ipak, nije poznato koliko je policija zaista imala koristi od ovog poteza.

Pročitajte i:  Snapchatov Director Mode: Šta je to, kako ga koristiti za editovanje Snapchata? 

Snapchat ima politiku da čuva logove mesec dana u slučaju da se desi ovakva situacija. Kako je sudski nalog izdat nakon dva meseca pitanje je šta je policija uopšte i dobila. Ukoliko pokojni korisnik nije sačuvao poruke velika je verovatnoća da ništa nije sačuvano.

snapchat telefon društvena mreža
Okreni S(napchat) radi ubistva

Snapchat nije jedino mesto susreta kriminalaca

Snapchat nije komentarisao ovaj slučaj, ali prema poslednjem javnom izveštaju ova mreža dobija oko 370 naloga mesečno od policije pri čemu je odobreno 86 posto zahteva. Ova društvena mreža je ipak samo jedan metod putem kog komuniciraju kriminalci i teroristi. Jedna prilično neobična i efikasna taktika je komunikacija u igrama.

Dešavalo se da se kriminalci nalaze online i da čak komuniciraju tako što bi pisali po zidovima na mapi. World of Warcraft je takođe popularan izbor za susret sa narko-dilerom. Ovakav vid komunikacije prilično otežava praćenje za organe reda i prilično je nemoguće ući im u trag.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,