TrendMicro

Snapdragon Wear 4100: Čip za moderne pametne satove

Nakon što je godinama objavljivao praktično jedan te isti čip za pametne satove, Qualcomm je odlučio da Wear OS obogati modernijim proizvodom. Tako su nastali Snapdragon Wear 4100 i Wear 4100+, koji su, kako tvrde, brži od prethodnika, i za čuju je proizvodnju iskorišćen višak Snapdragon 429 čipova za telefone.

PCPress.rs Image

U Wear 4100 čipu se nalazi glavni procesor, pomoćni procesor za Always-On-Display (omogućava nisku potrošnju energije), a tu su i PMIC čip, radiofrekvencijski čip u koji su smešteni modem, GPS kao i Wi-Fi i Bluetooth, te RFEE. Osnovni Wear 4100 od svega ovoga neće imati samo pomoćni procesor za Always-On-Display, ali je po svemu ostalom jednak plus modelu.

Snapdragon Wear 4100+ je rađen u 12nm proizvodnom procesu, što je veliki napredak u odnosu na 28nm Cortex A7, i ima 4 jezgra takta 1,7GHz, Adreno 504 GPU, kao i podršku za 750MHz LPDDR3 RAM i eMMC 4.5 internu memoriju. Eksperti ističu da iz Snapdragon Wear 4100 i 4100+ nije uklonjen ISP – čip za obradu fotografija i video zapisa – što znači da nas možda očekuju WearOS satovi sa kamerom.

Pročitajte i:  Meta i Qualcomm najavljuju partnerstvo

PCPress.rs Image

Qualcomm već predugo zapostavlja pametne satove, pa se za loše stanje Android pametnih satova uglavnom okrivljuje ova kompanija. Ne radi se o tome da kompanija uopšte ne proizvodi čipove za pametne satove, već o tome da se na ovom polju odavno štedi, pa se praktično isti proizvodi nude već šest godina. Kao posledica toga došla je i nestašica hardvera, te se postavlja pitanje hoće li novi čip uspeti da pametne satove vrati na pravi put.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,