Snimanje ekrana

Ukoliko želite da snimite promene na ekranu u formatu video fajla, oCam je alatka koju vredi probati. Ovaj program nema sve napredne opcije nekih drugih popularnih rešenja, ali se zato može koristiti besplatno. Za beleženje promena potrebno je postaviti okvir za snimanje na željeni deo ekrana ili programa koji koristite, a zatim aktivirati opciju za snimanje. oCam će beležiti sve promene na ekranu, animacije, zvukove itd., a na kraju snimljeni sadržaj možete snimiti u nekom od podržanih video formata. Ovo se može koristiti za razne namene – čuvanje video zapisa iz Web browser‑a, pravljenje demonstracije korišćenja nekog programa, snimanje prezentacija, ili recimo seanse igranja.

oCamKod kodiranje video zapisa oCam podržava razne varijante ISO i Microsoft implementacija MPEG standarda (za .avi fajlove), Flash video (.flv), Windows media video (.vmw), Apple QuickTime (.mov) i druge formate. Od video zapisa se takođe može napraviti animirani GIF ili koristiti eksterni kodek, dok se statične slike ekrana mogu snimiti u PNG formatu. Kvalitet snimanja se može podešavati promenom brzine uzorkovanja odnosno broj okvira po sekundi. oCam ima nekoliko opcija za dodavanje efekata kao što su klik mišem i naglašavanje sadržaja, kao i ubacivanje pečata (watermark) sa porukom na određeni deo ekrana.

oCam možete da preuzmete sa www.ohsoft.net. Program je besplatan, ali se finansira prikazivanjem reklama. Nažalost novije verzije programa preteruju sa reklamnim porukama i neželjenim otvaranjem Web browser‑a pri izlazu iz programa. oCam automatski proverava i instalira nove verzije programa pa se reklame ne mogu lako izbeći povratkom na neku od starijih verzija, ali se uz pomoć firewall‑a može zabraniti izlazak na Internet i tako blokirati automatske dopune.

(Objavljeno u časopisu PC#231)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: