Snimanje sadržaja ekrana

Screeny je još jedan uslužni program koji dolazi iz Nemačke, a u pitanju je alat za snimanje sadržaja ekrana. Screeny nudi opcije za snimanje slike ekrana u standardnim grafičkim formatima, a takođe ima napredne mogućnosti za beleženje promena na ekranu i snimanje video zapisa. Izabrani sadržaj se može naknadno obraditi u sopstvenom grafičkom editoru, snimiti u fajl (bmp, jpg, png, tif, gif), konvertovati u PDF, poslati uz e‑mail, odštampati ili ubaciti u Microsoft Office aplikacije.

PCPress.rs ImagePosle startovanja, Screeny se aktivira pritiskom na PrtScr ili neku drugu podešenu kombinaciju tastera. Mogu se snimati uobičajeni objekti Windows okruženja, kao što su izabrani prozor, struktura menija, DOS prozor, kompletan ekran ili samo označeni deo. Screeny sadrži i napredne opcije kao što su obeležavanje ne‑pravougaonih površina i izvlačenje kompletnog sadržaja uz automatsko skrolovanje, pogono za snimanja Web stranica.

Pored snimanja statičnih slika, Screeny ima opcije za konstantno beleženje svih dešavanja na ekranu, što se na kraju može snimiti u obliku video zapisa. Ovo je korisna opcija za pravljenje video materijala sa demonstracijom rada nekog programa, a Screeny omogućava da se snima kompletan ekran, određeni prozor ili samo označeni deo ekrana. U standardnoj verziji programa rezultat može da se zapiše u AVO formatu, dok napredna verzija programa podržava Windows Media (wmv), Flash video kao i razne Web formate kao što su flv i swf.

Instalaciona procedura programa je na engleskom jeziku, ali neki ekrani se prikazuju samo na nemačkom, uključujući ekran za uključivanje dodatnih parametara – u pitanju su opcije za kreiranje prečice na radnoj površini i za automatsko startovanje programa. U korisničkom okruženju programa neki ekrani takođe koriste mešavinu engleskog i nemačkog jezika. Jezička mešavina je kompletirana Web sajtom koji, pored matične nemačke verzije, nudi i stranu na „srpskom“, ali uz slabo razumljiv, očito automatski prevod.

Screeny je besplatan program za korišćenje u kućnim uslovima. Takođe je dostupna komercijalna verzija Screeny Professional, koja nudi dodatne opcije za snimanje video zapisa u wmv, swf i flv formatima, kao i za čuvanje projektnih fajlova za naknadnu obradu. Matični sajt programa je www.kaemsoft.com.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: