Sočivo kamere napravljeno od leda

Ukratko, objektivi kamere su u suštini delovi stakla koji pomažu da se fokusira svetlost koja omogućava fotoaparatu da snima sliku. Ovo je koncept koji je fotografu Mathieu Stern-u bio intrigantan, te je došao na ideju da pokuša da napravi objektiv za fotoaparat od komada leda. Prema Stern-ovim rečima, „Ako staklo može da fokusira svetlost, onda bi i led trebalo to isto da učini.“

PCPress.rs Image

Ceo projekat je oduzeo Sternu oko pola godine gde je prvo morao da napravi prilagođeno telo sočiva (koje je odštampao na 3D štampaču) koje bi moglo da drži led kao svoj glavni element objektiva. Takođe je morao da izmeni aparat za pravljenje ledenih kuglica (obično se koristi za pravljenje ledenih kuglica za viski) tako da bi mogao da stvori pola kuglice.

PCPress.rs Image
Fotografija napravljena ledenim sočivom

Kada je Stern konačno bio zadovoljan veličinom i oblikom i daljinom fokusa koji je mogao da napravi, otišao je na Island, odakle je iz santa i glečera uzeo komad čistog leda u nadi da će te komade iskoristiti za svoje sočivo. Celokupni proces trajao je oko pet sati, s obzirom da je potrebno oko 45 minuta da se rastvori svaki komad leda, plus je bilo i nekoliko neuspeha u radu, jer su se neki delovi leda lomili tokom procesa.

Pročitajte i:  Kad vas ChatGPT gleda i sluša kroz telefon

Stern je na kraju uspeo da stvori sočivo koje radi, i dok je kvalitet fotografije sa sočivom od leda bio manji od idealnog u pogledu oštrine, ipak je ostvario impresivan podvig.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: