SoftBank beleži rekordan gubitak od 27 milijardi dolara

SoftBank je izvestila o rekordnom gubitku u svojoj investicionoj jedinici Vision Fund, nakon povećanja referentnih kamatnih stopa i ograničenja tehnološkom sektoru koje je uveo Peking.

PCPress.rs Image

Pritisak na tržište

Vision Fund zabeležio je gubitak od 3,5 biliona jena odnosno 27,4 milijarde dolara za svoju finansijsku godinu završenu 31. marta, što je najveći gubitak za investicioni fond koji je osnovan 2017. godine. Problemi fonda počinju sa rekordnim godišnjim gubitkom od 1,7 biliona jena za celu grupu SoftBank-e. Akcije kompanije pale su u Japanu za 8 odsto.

SoftBank-ov, Vision Fund ulaže u akcije visokog rasta i njegov osnivač Masayoshi Son osmislio je način da se kompanija repozicionira u investicionu firmu. Globalna tržišta su bila u previranju jer se investitori takmiče sa rastućom inflacijom i podizanjem kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi koje su navele investitore da pobegnu iz tehnoloških akcija visokog rasta.

Tekući rat u Ukrajni, ponovno pojavljivanje korona virusa u Kini i kasnija blokada finansijskog mega-grada Šangaja, podstakli su zabrinutost zbog globalnog rasta i dodali dodatni pritisak na tržišta. Son je rekao da su ovi faktori izazvali „konfuziju u svetu“ i na tržištima.

Južnokorejska firma za e-trgovinu Coupang, koja je prošle godine izašla na berzu u SAD, ove godine je pala za skoro 60 odsto, bila je jedna od kompanija koja je doprinela gubitku Vision Fund-a. Takođe, SoftBank-a je zabeležila gubitke i od privatnih kompanija u koje ulaže.

Son je rekao da će kompanija preći u “odbrambeni” režim. To će uključivati „strože“ kriterijume za nove investicije i biće mnogo„konzervativniji kada je u pitanju tempo novih investicija“.

Kineske investicije padaju

SoftBank-a je veoma izložena u Kini kroz svoja ulaganja u gigante za e-trgovinu poput Alibaba-e i kompanije Didi za prevoz putnika. Obe kompanije su doživele oštar pad cena akcija zbog Pekinga, sveobuhvatnog razbijanja domaćeg tehnološkog sektora i strože regulacije u oblastima od zaštite podataka do antimonopolske politike.

U aprilu 2021.godine, kompanija Alibaba je kažnjena antimonopolskom kaznom od 2,8 milijardi dolara. Akcije kompanije pale su za oko 31 odsto od početka godine.

U međuvremenu kompanija Didi se našla na udaru kibernetičke istrage kineske vlasti. Od tada je njena aplikacija uklonjena iz prodavnica aplikacija u Kini. Ranije ovog meseca kompanija je rekla da je istražuje američki SEC u vezi sa njenom inicijalnom javnom ponudom.

Takođe, Son je rekao da se nove investicije Vision Fund-a u Kini smanjuju. „Verujemo da još uvek postoji mnogo sjajnih kompanija u Kini, odnosno kompanija u koje bismo i dalje želeli da investiramo, ali relativno manje vrednosti“, rekao je Son.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: