SoftBank pred istorijskim gubicima

SoftBank je ove nedelje upozorio na prvi gubitak u poslednjih 15 godina operativnog rada ove institucije. Sve se dešava zbog pada vrednosti tehnoloških firmi u kojima su ulagali. U pitanju je gubitak od više milijardi dolara koji će definitivno uticati na njihove buduće investicije.

softbank upozorava na gubitke

Gubitak preko 12 milijardi dolara

Japanska kompanija SoftBank objavila je da očekuje gubitak od oko 12,5 milijardi dolara u ovoj fiskalnoj godini. Ako se uzme u obzir da su prošle godine zaradili preko 20 milijardi dolara, onda se tek vidi koliki su stvarni gubici. Ovo je istorijski gubitak, najgori u poslednjih 20 godina, kažu iz ove institucije. Oni nisu jedini koji će izgubiti, jer je i Vision fond najavio gubitak od oko 16,7 milijardi dolara. Tržišta su trenutno nestabilna, a sve to je uzrokovano epidemijom Korona virusa.

Iako je sada već gotovo jasno da će gubici biti veliki, za ovo su postojale sumnje i pre krize Korona virusa. Naime, Uber i WeWork. njihove dve najveće akvizicije, srljaju u svom poslovanju već duže vreme. Uber još uvek posluje ispod svoje cene, a WeWork je nedavno ponovo potražio finansijsku pomoć od SoftBank-a. Kada se sve uzme u obzir, posao je izgubilo oko 7,300 ljudi koji su radili u startapovima podržanim od strane SoftBank-a. Iz fonda najavljuju da su okrenuti budućim planovima, kao i da će poslovati u nešto manjem obimu nego do sada, kako ne bi izazivali zabrinutost i sumnje u njihovu likvidnost.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: