BIZIT 2022

SoftBank prodaje udeo u kompaniji T-Mobile

Epidemija Korona virusa je toliko uticala na poslovanje SoftBank organizacije da su prinuđeni da prodaju svoj udeo u telekomunikacionoj kompaniji T-Mobile, i to u vrednosti od oko 21 milijardu dolara. Prodajom udela žele da smanje veliko opterećenje kompanije i prikupe gotovinu kojom bi rešili nadolazeće obaveze i dugove.

softbank upozorava na gubitke

SoftBank ipak započeo prodaju imovine

Japanski tehnološki konglomerat SoftBank objavio je u utorak da planira da proda više od 198 miliona akcija T-Mobile kompanije u vrednosti od oko 21 milijardu evra. SoftBank i njegov generalni direktor Masajoši Son su vlasniki velikog dela T-Mobilea, a prodajom žele da dođu do gotovine, koja će im omogućiti da se lakše nose sa krizom.

S obzirom na trenutnu situaciju u kojoj postoji zabrinutost za drugi i treći talas širenja COVID-19 virusa, ova kompanija veruje da treba dodatno da poboljša svoje novčane rezerve. U aprilu je SoftBank objavio da će prodati imovinu u vrednosti od 41 milijardu dolara, kako bi smanjila dug. Najava je usledila jer su Vision Fond i SoftBank povukli pridružena sredstva do istorijskih gubitaka u godini, jer su vrednosti Ubera, WeWorka i drugih kompanija gde imaju udela počele da padaju. Ugovor o prodaji udela u T-Mobileu će ostaviti SoftBank sa oko 9% udela u ovoj firmi.

Pročitajte i:  SoftBank otpušta 20 odsto zaposlenih

Marcelo Claure, glavni operativni direktor SoftBanka i član odbora T-Mobile, otkupiće 5 miliona akcija, navodi se u regulatornoj prijavi pri američkoj Komisiji za hartije od vrednosti. Zbog ovih objava, akcije T-Mobilea pale su za 1,6%, dok su akcije SoftBanka porasle čak 3% u Tokiju.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: