Top50 Glas publike

Softver kao sportski novinar

Journalist_in_a_boxSportski novinari vole da veruju kako samo oni mogu gomilu statistika prevoriti u zanimljivu priču. Međutim, StatSheet, kompanija iz Darama koja obrađuje velike količine sportskih statistika smatra da nije tako. Ova mala kompanija s devet zaposlenih radi na razvijanju softvera koji pretvara statistike u članke o košarkaškim utakmicama na koledžima. Osnovana 2007, StatSheet pruža statističke analize fudbalskih, košarkaških i drugih sportskih takmičenja na koledžima. A ovog meseca je napravila StatSheet Network, mrežu sastavljenu od zasebnih veb-sajtova za svih 345 muških koledž košarkaških timova prve lige. Pored statistika, svaki sajt ima članke koji su napisani isključivo softverom.

Softver za pisanje članaka ne obavlja pravopisne provere. Prilikom pisanja, koristi obrasce rečenica i bazu podataka koja trenutno broji pet hiljada fraza.

Ako se pogleda sajt tima iz Ohaja, BuckeyesBeat.com, može se videti, recimo, članak o prvoj utakmici ove sezone, koji počinje: „Košarkaški tim iz Ohaja već je počeo da opravdava ogromna očekivanja odličnom igrom u prvoj utakmici u sezoni. Na svom terenu su dvanaestog novembra oduvali tim iz Severne Karoline s 102-61…“ Članak ima deset rečenica i 156 reči. Rečenice zvuče dobro. Međutim, ima nekoliko pravopisnih propusta. Pored toga, softver je u jednoj rečenici izgubio pojam o tome ko je koga pobedio, a preterana je izjava kako je tim neporažen ove sezone s obzirom da je odigrao samo jednu utakmicu.

Direktor kompanije smatra da bi robotski žurnalizam mogao da se primenjuje i u drugim oblastima, recimo finansijskim vestima, gde postoji mnoštvo dostupnih podataka. Ali verujemo da robotski novinari nikad neće „oduvati“ one od krvi i mesa.

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,