BIZIT 2022

Solarni teleskop: Fotografija Sunca sa najvećom rezolucijom do sada

Daniel K. Inouye (DKIST) solarni teleskop, koji se nalazi na havajskom ostrvu Maui, uspeo je da napravi do sada najsavršeniji snimak Sunca, a najavljeno je da će do Zemljana stići još sličnih prizora visoke rezolucije.

PCPress.rs Image

Nova fotografija bi mogla da razreši neke misterije koje postoje već dugo, a slika pored toga demonstrira i moć koju ima novi teleskop. Novi prizor prikazuje površinu Sunca, te otkriva da je podeljena na ćelije od kojih je svaka veličine države Teksas. Tako su zainteresovani dobili priliku da vide i najsitnije detalje na površini najvećeg nebeskog tela u našem solarnom sistemu, a fotografija je nastala 10. decembra 2019. godine. Teleskop će postati potpuno funkcionalan u julu ove godine, i radi se o trenutno najmoćnijem solarnom teleskopu na svetu, te novi snimak ima pet puta veću rezoluciju od fotografija koje su pravili stariji teleskopi.

PCPress.rs Image

DKIST je kreiran da bi precizno merio magnetno polje Sunca, a kroz coronu – gornji deo sunčeve atmosfere – i odgovorio na pitanja poput onog koje se bavi time zašto je ovaj deo atmosfere za nekoliko miliona stepeni vreliji od površine Sunca. Planirano je da teleskop ostane u funkciji bar četiri solarna ciklusa, što je oko 44 godine, a prva snimljena fotografija je tek početak.

Pročitajte i:  NASA poslala letelicu na Sunce (i preživela je)

Izvor: MIT

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,