BIZIT 2022

Sony Aibo – stari pas koji je naučio nove trikove

Sony je oživeo svoju seriju robo-pasa tokom 2017. godine, te je tom prilikom ponuđena ograničena serija Aibo robota sledeće generacije, a pre svega ostrašćenim poštovaocima koji, kao i obično kada su tehnološke novotarije u pitanju, dolaze iz Japana. Uprkos ceni od 1.800 dolara po komadu, kompanija je prodala dobar deo prve serije, te su prvi Aibo psići već na putu do svojih novih vlasnika. Kompanija sada planira ove mehaničke ljubimce lansira i na druga tržišta, te ih na velika vrata izvede iz Japana.

PCPress.rs Image

Aibo nove generacije razume nekoliko komandi na engleskom jeziku, uključujući one kojima mu se naređuje da se rukuje ili da sedne. Robo-psić ima živahne OLED oči, te kameru koja se nalazi u njušci, a koja može da se koristi i kao web-kamera kada korisnik/vlasnik nije kod kuće. Robo-štene ima i četvorojezgarni CPU, ugrađene LTE i Wi-Fi, kao i motore i žiroskope – koji služe za merenje promene ugla vezanog za položaj tela, koji služe za pokretanje i orijentaciju 22 različita dela. Tu su i ugrađeni zvučnici za robo-lajanje i robo-kevtanje, te mikrofoni preko kojih Aibo prima komande, te prepoznaje glas vlasnika, i odvaja ga od drugih zvukova u okruženju.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za povratak u školu

PCPress.rs Image

Zone osetljive na dodir nalaze se na leđima, glavi, te na prednjem delu, pa Aibo reaguje i na dodire, a budući vlasnici su nestrpljivi da saznaju šta se dešava kada robot zapamti vlasnika, te kako reaguje na strance i uljeze. Iz kompanije Sony kažu da je Aibo sposoban da zapamti ko mu poklanja najviše pažnje, te ko ga dodiruje na odgovarajući način, i da će na tome zasnivati svoje reakcije na različite osobe.

PCPress.rs Image

Psi su možda čovekovi najbolji prijatelji, ali ovo robo-štene će svoju naklonost zasnivati na pažnji koju dobije, te na načinu na koji se pojedinac prema njemu ophodi. Roboti, ipak, pamte bolje nego obični psi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,