TrendMicro

Sony bi mogao da doživi veliki udarac u industriji gejming konzola

Microsoft-ova kupovina Activision Blizzard-a mogla bi da predstavlja ozbiljnu pretnju za Sony. Akcije proizvođača PlayStation konzola pale su za skoro 13% u Tokiju nakon što je Microsoft objavio ugovor vredan skoro 70 milijardi dolara.

Sony bi mogao da doživi veliki udarac u industriji gejming konzola

Microsoft agresivno zauzima tržište video igrica

Microsoft i Sony se decenijama takmiče sa svojim Xbox i PlayStation konzolama, često privlačeći igrače ekskluzivnim naslovima i funkcijama.Microsoft već poseduje uspešne franšize kao što je „Halo“, ali ugovor sa Activision Blizzard-om bi dodao i popularne serijale uključujući „Call of Duty“ i „World of Warcraft“. Skoro 30% prihoda kompanije Sony dolazi od igara i mrežnih usluga. Investitori su zabrinuti da će Sony izgubiti od Microsoft-a na sadržaju igara, posebno ako neki od Activision-ovih naslova postanu ekskluzivni za Microsoft sisteme.

Iako se najnoviji PlayStation 5 smatra popularnijim od Xbox Series X, Sony je zaostao u lansiranju pravog konkurenta Microsoft-ovoj usluzi Game Pass, koja omogućava ljudima da igraju igre uz mesečnu naknadu. Microsoft je saopštio da ima preko 25 miliona pretplatnika na Game Pass-u i da dodaje veliki broj Activision Blizzard igara za Xbox i PC verzije. Biće interesantno videti da li će se Sony suprotstaviti agresivnom pritisku Microsoft-a sopstvenim potezom. Investitori se već klade na to koju bi sledeću kompaniju Sony mogao da kupi. Electronic Arts, koji pravi popularnu Madden NFL franšizu, čini se kao najverovatnija meta.

Pročitajte i:  Poboljšane su performanse Microsoft Teams aplikacije za desktop računare - da li ste primetili?

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,