Sony Cyber shot RX100 IV: Snaga u malom pakovanju

Četvrta generacija popularne Sony RX100 serije kompaktnih digitalnih fotoparata zadržala je dizajn i
rezoluciju senzora prethodnika, ali je poboljšala brzinu fotografisanja i dodala mogućnost snimanja 4K video zapisa. Isprobali smo Sony Cyber‑shot RX100 IV

topSony Cyber‑shot RX100 serije poslednjih godina bude veliko interesovanje zbog toga što se u malom kompaktnom telu koje možete da stavite u džep krije veliki jednoinčni senzor, osnovni preduslov za dobijanje kvalitetnijih fotografija i video zapisa. Tu je i kvalitetan objektiv koji pokriva vidni ugao ekvivalentan žižnoj daljini od 24 do 70 mm, svetlosne jačine od f/1,8‑2,8 sa optičkom stabilizaciom slike.

Bez kozmetičkih promena

Kod nove generacije nema mnogo promena u izgledu i načinu rukovanja u odnosu na prethodnika. Kvalitet izrade je odličan – foto‑aparat je napravljen od aluminijuma, a pored toga što nema rukohvat sa prednje strane, debljina tela fotoaparata omogućava stabilno držanje u ruci. Upravljački meni i ostatak upravljačkog sistema sličan je prethodnom modelu i ostalim Sony fotoaparatima. Uz pomoć funkcijskog tastera (Fn) može da se postavi i organizuje šest ili dvanaest funkcija i podese ključni parametri bez ulaska u osnovni meni. Oko objektiva se nalazi kontrolni prsten kojim, u zavisnosti od uloge koju mu dodelimo ili režima rada u kom se nalazimo, možemo zumirati, ručno izoštravati i postavljati otvor blende.

Pročitajte i:  Sony napravio soundbar za PS5 i Xbox Series X

Elektronsko tražilo je jedan od elemenata koji ovaj fotoaparat čini posebnim. Princip je isti kao i kod prethodnika: na mestu gde se obično nalazio blic sada je sklapajuće elektronsko tražilo. Aktivira se pritiskom na taster EVF, ali ako se odmah pogleda kroz njega slika će biti mutna, jer ga treba povući prema sebi. Nakon toga je spreman za rad i sigurno ćete biti impresionirani kvalitetom OLED displeja koji sada ima veću rezoluciju od 2,35 miliona piksela, naspram 1,44 miliona koliko je imao prethodnik. Pokretni displej može biti veoma koristan kad želimo da napravimo fotografije i video zapise iz najneobic¡nijih perspektiva. Po potrebi ga pomeramo za 45 stepeni nadole i za 180 stepeni nagore, a to je položaj koji omogućava fotografisanje autoportreta. Malo je razočarenje što mu displej nije osetljiv na dodir.

Foto‑aparat ima ugrađen Wi‑Fi, koji služi za razmenu snimljenih fotografija. Možemo daljinski da fotografišemo ili prenosimo snimljene fotografije s fotoaparata na pametni telefon ili tablet. Za to nam je dovoljno da se preuzme Play Memories Camera aplikacija, a podrz¡ava i NFC za brže i jednostvanije povezivanje.

Pročitajte i:  PlayStation 5 je najbrže prodavana Sony konzola

Novorazvijeni dizajn Exmor RS CMOS senzora ima integrisanu DRAM memoriju za privremeno čuvanja ogromnih količina podataka dobijenih sa senzora i pet puta veću brzinu očitavanja nego konvencionalni senzor. Velika brzina očitavanja senzora omogućava značajno manje izobličenje slike koje nastaje usled fenomena pokretnog zatvarača kada se koristi elektronska brzina zatvarača od 1/32.000. Ona nam omogućava da zabeležimo ekstremno brze pokrete i da fotografišemo sa velikim otvorom blende i kada je osvetljenje izuzetno jako. Vreme potrebno da bude spreman za rad i napravi prvu fotografiju, od trenutka kad ga uključimo je oko 2,1 sekunde. Snima brzinom od 16 snimaka u sekundi u maksimalnoj rezoluciji kada je autofokus zaključan na prvom snimku ili 5,5 snimaka u sekundi sa praćenjem autofokusa. Kad je u pitanju trajanje baterije tu se nije proslavio i sa jednim punjenjem snimi oko 280 fotografija kada se koristi displej ili 230 fotografija kada se koristi elektronsko tražilo

Procesor i senzor

Novi, brži senzor i procesor omogućava potpuno nove mogućnosti kada je u pitanju snimanje video zapisa. Može da snimi 4K video zapis sa 30 sličica u sekundi u trajanju od 5 minuta ili full HD sa 120 sličica u sekundi. Za to treba imati najbrže SDXC memorijske kartice UHS‑I ili II klase U3. Senzor dijagonale od 1“ daje nizak nivo šuma i pruža dobar dinamički raspon, pogotovo ako su fotografije snimljenu u RAW formatu. Šum je dobro kontrolisan i za osetljivosti do ISO 800 daje odlične rezultate. Snimljene fotografije imaju prirodne boje, naglašene baš onoliko koliko je potrebno i dobro su eksponirane, a dosta parametara koji utiču na konačan izgled snimljene fotografije je moguće u potpunosti prilagoditi zahtevu korisnika.

Pročitajte i:  Sony objavio zvučnik za vrat
Sony Cyber-shot RX100 IV
Senzor BSI-CMOS, 1″ (13.2×8.8 mm)
Efektivna rezolucija 20,1 Mp
Objektiv 2,9x, 8,8-25,7 mm (ekv. 24-70 mm)
Max. otvor blende f/1.8- f/2.8
Min. daljina izoštravanja 5 cm
Stabilizacija slike Optička
Displej Pokretan, 3″, 1,228.800 piksela
Tražilo Elektronsko, s rezolucijom od 2.359.296 tačaka
ISO 80 do 25.600
Brzina zatvarača 30 s do 1/32.000 s
Format fotografija JPEG, RAW, RAW+JPEG
Format video zapisa  MPEG-4, AVCHD, XAVC S, 3840×2160 (30p), 1920×1080 (120p)
Memorijska kartica Memory Stick PRO / DuoPRO-HG Duo/  XC-HG Duo ili SD / SDHC/ SDXC
Baterije Li-Ion NP-BX1 (1240 mAh)
Dimenzije i masa 102×58×41 mm, 298 g
Cena 42.990 dinara
Kontakt www.sony.rs

Boris Bjelica

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,