PC Press Studio

Sony donosi AI čip na Raspberry Pi ploče

Sony Semiconductor Solution, deo kompanije Sony koji se bavi razvojem čipova, i Raspberry Pi imaju dugoročan partnerski odnos i smatraju se strateškim partnerima. Zahvaljujući tome, Sony-jeva Aitrios AI platforma na čipu uskoro će se naći na Raspberry Pi pločama. Ideja je da se na taj način proširi ovaj čip širom sveta, kao i da se korisnicima omogući da razvijaju zajednicu koja će iznedriti različite nove primene Aitrios platforme. Ovaj čip se inače koristi za prepoznavanje slika, a jedna od stvari za koje se upotrebljava je prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Raspberry Pi je prvobitno osmišljen kao edukativna platforma za učenje robotike, koja je korisnicima omogućavala da dobiju snagu PC računara u „malom pakovanju“. Međutim, danas on predstavlja jednu od najpopularnijih platformi za IoT sisteme, sa velikim brojem programera i hardverskih inženjera koji na njoj razvijaju svoje projekte.

Zahvaljujući Aitrios AI čipu, još će se više proširiti polje primene Raspberry Pi platforme. „Veštačka inteligencija“ koja se pokreće u lokalu, a ne iz cloud-a, smanjuje latenciju i znatno ubrzava reakciju na prikupljene informacije. To je od suštinskog značaja za „osetljive“ poslove, kao što su video nadgledanje, bezbednosne provere i slične stvari. Sony smatra da će se ovim putem povećati i bezbednost podataka, jer se njihova kompletna analiza i obrada obavljaju na čipu, na lokalnoj mašini.

Pročitajte i:  Sony gasi studio PixelOpus

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *