ePlaneta

Sony i Honda očekuju prve porudzbine EV 2025. godine

Zajednička kompanija ima za cilj da isporuči prve modele električnih automobila u SAD do 2026. godine.

PCPress.rs Image

2025.godina će biti prekretnica za kompaniju

Sony i Honda imaju plan da počnu sa primanjem porudzbina za svoj prvi model električnog vozila u prvoj polovini 2025.godine.

Njihovo zajedničko preduzeće, koje su jednostavno nazvali Sony Honda Mobility očekuje prve isporuke u Sjedinjenim Državama do proleća 2026.godine. U Japanu se očekuje da isporuke počnu u drugoj polovini 2026.godine. Prema izveštajima, kompanije razmatraju plasiranje i na evropsko tržište ali nemaju čvrste planove u ovom trenutku.

Kompanije za sada nisu dale uvid u vozilo na kojem rade i nisu pominjale ništa o njegovoj ceni, tehnologiji baterija i dometu. Međutim, kompanije planiraju da se fokusiraju na online prodaju poput Tesle. Takođe, prvi model će imati „delimično visok raspon cena“.

Honda će proizvesti svoj prvi model u svom pogonu u Severnoj Americi. Kompanija Sony će biti zadužena za razvoj softverskog sistema i senzora vozila. Zajednička kompanija ima za cilj da razvije sistem autonomne vožnje nivoa 3. To znači da će takvi automobili na kraju imati sposobnost autonomne vožnje u određenim uslovima.

Pročitajte i:  Sony ukida svoj program nagrađivanja krajem godine

Prema izveštajima, Sony-jev softverski sistem će nuditi mesečnu pretplatu za zabavu i druge usluge, obezbeđujući kompaniji stalni prihod. Kompanija čak istražuje pružanje novih vrsta zabave u vozilu, uključujući i one bazirane u metaverzumu.

Predsednik i izvršni direktor zajedničke kompanije Yasuhide Mizuno rekao je da zajednička kompanija “brzo” razvija svoje prvo vozilo.

On je naveo da kompanija neće propustiti priliku za prihvatanje narudžbina 2025. godine, jer u kompaniji veruju da će ta godina biti prekretnica za elektrifikaciju vozila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,