BIZIT 2022

Sony zvanično prekida proizvodnju i podršku za PlayStation Vita

PlayStation Vita zvanično odlazi u istoriju, jer je Sony ukinuo poslednja dva modela ove prenosne konzole. Taj potez označava poslednji korak u sada već višefaznom procesu „odumiranja“ Sony ručnih konzola koji je počeo sa prekidanjem razvoja igara za njih, a nastavio se ukidanjem besplatnih igara za PS Plus.

PCPress.rs Image

Ukoliko i dalje želite neku od Sony prenosnih konzola, jedini načini da ih nabavite su da pronađete neku na zaostalim zalihama kod prodavaca, ili da kupite polovnu konzolu. Vita je imala dug životni vek, ali se nije baš proslavila. Lansirana je u Japanu, u Decembru 2011. godine, baš u vreme kada su mobilni telefoni i tableti počeli ozbiljno da se koriste za igranje.

Sony je ovaj uređaj pokušao da proda ljudima koji žele baš ručnu konzolu za igranje, nudeći kvalitetne naslove za koje mobilni telefoni u to vreme još uvek nisu bili dovoljno jaki. Međutim, problemi su bili veći od toga. A najveći su bili Sony-jevo insistiranje na skupim, nestandardnim memorijskim karticama, kao i izuzetno jaka konkurencija, koja se prvenstveno ogledala u Nintendo konzolama.

Pročitajte i:  Pokemon Snap stigao na Switch 24. juna

Sony ne planira da razvija naslednika Vita-e. To i nije neko iznenađenje, kada znamo da Switch konzola, kao i igre za mobilne telefone praktično ne ostavljaju prostor za nekog novog konkurenta. S druge strane, ni Sony nije u nekoj žurbi da „izbaci“ novu ručnu konzolu. Prodaja PS4 konzole je dovoljno dobra da obezbedi kompaniji stabilne prihode, a fokus se u narednom periodu stavlja na PlayStation Now i druge cloud servise koji nisu vezani samo za jedan uređaj. Drugim rečima, Sony u svom budućim planovima ima već zacrtane ciljeve i nema potrebe da tu na silu „gura“ neku novu prenosnu konzolu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,