BIZIT 2022

Space X Crew Dragon sleteo natrag na Zemlju

Letelica Crew Dragon se 3. marta, samo jedan dan nakon lansiranja, uspešno spustila na Internacionalnu svemirsku stanicu, što je bio veliki uspeh, budući da je sletanje predstavljalo najveći rizik, da bi se 8. marta vratila natrag na Zemlju, vidno oštećena.

PCPress.rs Image

Letelica se u kosmos vinula iz Kennedy Space centra u subotu 2. marta, a uz pomoć SpaceX Falcon 9 raketa. Čim je stigla do orbite kapsula je aktivirala mehanizam za sletanje, da bi, kada se približila Internacionalnoj svemirskoj stanici, uz pomoć senzora, lasera, te softvera automatski sletela na otvoreni dok pri svemirskoj stanici. Nakon toga je sletanje ponovljeno još nekoliko puta, a testirana je i sposobnost povlačenja u slučaju hitne evakuacije.

Crew Dragon se po povratku spustio u Atlantski okean, nedaleko od istočne obale Floride, čime se okončala šestodnevna misija. Kada je krenula sa Internacionalne svemirske stanice letelica je još uvek mogla da se prepozna po čisto beloj boji, što se promenilo nakon ulaska u Zemljinu atmosferu.

Pročitajte i:  Vodič za kosmonaute: Zašto nema hleba u svemiru

Ovo je prva letelica koju je Space X kreirao za transport astronauta agencije NASA u kosmos, a let pod imenom Demo-1 testiran je bez ljudske posade kako bi se utvrdilo da li je letelica uopšte spremna za ljudske putnike. Jedini putnik bila je lutka Ripley, koja je dobila ime po junakinji iz filmskog serijala Alien, a čija je funkcija bila da registruje ono što čeka ljudske astronaute.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,