Spaceship Neptune: Balon za turističke posete svemiru

O kosmičkom turizmu se odavno mašta, pa su još prve naučno-fantastične serije motivisale građane da sanjaju o begu sa rodne planete. Sada su ta maštanja bliže stvarnosti, pa kompanije kao što je SpaceX već rade na programima koji će obične građane jednog dana povesti put svemira. Tu su i neka drugačija rešenja, poput balona sa kabinom koja ima bar i toalet, a u patnju je ideja iza koje stoji jedan startap koji se bavi putovanjima u kosmos.

PCPress.rs Image

Balon je poneo ime Spaceship Neptune, a za njega je odgovorna kompanija Space Perspective. Letelica će na svemirska putovanja moći da poveze do osam putnika, a letovi će trajati po šest sati. Kabina će se na visinu od oko 48 kilometara penjati uz pomoć balona koji je napunjen vodonikom, da bi se nakon završene ture polako spustila u Atlantski okean gde će putnike sačekati brod.

PCPress.rs Image

Prvi test letovi očekuju se već 2021. godine, a letovi sa putnicima u naredne tri godine. Cene karata još uvek nisu poznate, ali se očekuje da budu oko 125 hiljada dolara po putniku, što je polovina sume koja će se izdvajati za putovanja raketama koje će ići do visine od oko 80 kilometara. Putnici koji se ukrcaju na Spaceship Neptune neće iskusiti bestežinsko stanje, a među ponudama će se naći i egzotična lokacija za venčanja, budući da Neptune već opisuju kao „najbolje mesto za sklapanje braka“.

Pročitajte i:  Elektromagnetno zračenje sa satelita, ometa pokušaje astronoma da proučavaju radio talase u svemiru.

Izvor: CBS

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , ,