Spacetop G1 – AR laptop bez ekrana

Apple Vision Pro je težak i sigurno bi postao neugodan teret na vašem licu ako biste ga pokušali koristiti tokom celog osmočasovnog radnog dana. To je zato što je sva tehnologija smeštena unutar samog headset-a. Kompanija Sightful rešava ovaj problem sa svojim Spacetop G1 sistemom. To je laptop bez ekrana uparen sa AR naočarima koji radi na prilagođenom operativnom sistemu, a ne na Windows-u. Sva teška tehnologija je unutar laptopa, tako da naočare teže otprilike koliko i obične naočare.

PCPress.rs Image

Laptop za eru prostornog računarstva

Kompanija ga naziva „laptopom za eru prostornog računarstva“, koristeći deo Apple-ovog marketinškog jezika. U suštini, to je par prilagođenih AR naočara od Xreal-a povezanih sa nečim što podseća na donji deo laptopa, uključujući tastaturu i touchpad. Sightful tvrdi da ovo omogućava virtuelni ekran od 100 inča koji lebdi iznad stvarnog sveta. Uređaj zapravo prethodi Vision Pro-u, jer je pušten u prodaju pre godinu dana kao proizvod u ranoj fazi, i sada je dostupan za prednaručivanje svima.

Što se hardvera tiče, neće obarati rekorde brzine. Spacetop G1 dolazi sa Qualcomm Snapdragon QCS8550 procesorom, koji se obično nalazi u mobilnim uređajima, zajedno sa 16GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora. Specifikacije su solidne, posebno uzimajući u obzir da je proizvod fokusiran na rad, a ne na igru.

Naočare uključuju par OLED ekrana rezolucije 1920×1080 sa frekvencijom osvežavanja od 90Hz, vidnim poljem od 50 stepeni i 42 piksela po stepenu (PPD), sa podrškom za dioptrijska sočiva. Takođe uključuju Xreal-ov 6W sistem zvučnika otvorenog uha. Prethodne Xreal naočare su solidne, ali obećanje o 100-inčnom virtuelnom ekranu ozbiljno je ograničeno lošim vidnim poljem.

Možete potpuno preskočiti virtuelni ekran. Uređaj ima dva USB-C porta, koja se povezuju sa perifernim uređajima poput zasebnih monitora. Ovo omogućava jedinstvenu upotrebu: možete raditi sa pravim monitorom dok ste u kancelariji, a zatim nastaviti rad sa kompletnim podešavanjem dok ste u avionu ili slično. To bi moglo biti korisno za radnike posvećene svom poslu.

Opcije bežične povezivosti podržavaju ovu ideju, jer G1 podržava WiFi 7, Bluetooth 5.3, SIM kartice, 5G i 4G. Međutim, baterija traje samo osam sati.

Sistem dolazi sa vlasničkim operativnim sistemom koji koristi AR mogućnosti. Izgrađen je na ChromiumOS-u i dizajniran je za navigaciju pomoću niza gestova. Testeri su kritikovali operativni sistem nazivajući ga „sličnim Android-u“ i, zbog toga što je prilagođeni softver, ne podržava sve aplikacije. Ipak, radi dobro sa celokupnim Google-ovim produktivnim softverom. Na kraju, G1 dolazi sa ugrađenom kamerom od 5MP za video pozive.

Spacetop G1 laptop možda nema fizički ekran, ali je cena kao da ima najbolji OLED. Košta 1.900 dolara. Možete dobiti novi MacBook Air ili Copilot+ PC i par AR naočara za oko 1.400 dolara. To je nešto o čemu treba razmisliti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *