ASUS ROG Flow

SpaceX će biti spreman za transport astronauta do aprila 2019.

NASA teži tome da se više ne oslanja na Rusiju kada je transport američkih astronauta do Internacionalne svemirske stanice u pitanju, te bi SpaceX uskoro mogao da preuzme tu ulogu.

Naime, američka vlada je još 2014. godine kompaniji SpaceX, iza koje stoji Elon Musk, uplatila 2,6 milijardi dolara, a za kreiranje letelice koja bi astronaute iz ove zemlje mogla da šalje u orbitu. Isti ugovor je sklopila i sa kompanijom Boeing, a u vrednosti od 4,2 milijarde dolara. I jedna i druga kompanija od tada konstantno odlažu svoje prve letove, ali se čini da je prvi test let blizu, a ako je verovati izveštajima iz NASA-e.

Agencija je 2. avgusta najavila da bi letelica kompanije SpaceXCrew Dragon, koja je kreirana da astronaute transportuje do neke destinacije u kosmosu, mogla da bude spremna za test let bez posade već u novembru 2018, da bi sa posadom poletela u aprilu 2019. godine. Sa druge strane, letelica kompanije Boeing – CST-100 Starliner trebalo bi da bez posade poleti do kraja 2018. godine, da bi posadu u kosmos ponela sredinom 2019, tvrde iz agencije NASA. Tokom leta sa posadom svaka letelica će proći proces sertifikacije koji će obaviti stručnjaci iz NASA-e, da bi, ako sve protekne po planu, letelicama bile izdate dozvole da obavljaju zadatke za koje su i konstruisane.

Pročitajte i:  Cloud computing pomaže da se rover Perseverance održi na pravom putu

Nasa-ini astronauti do svemirske stanice trenutno putuju ruskom letelicom Soyuz, a taj ugovor će potrajati do novembra 2019. godine, što znači da bi NASA mogla da ostane bez načina da astronaute preveze do i od stanice, a u periodu od novembra 2019, do trenutka kada letelice iz kompanije SpaceX, te Boeing, konačno budu bile spremne za obavljanje punih letova sa posadom.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , ,