Top50 Glas publike

SpaceX Dragon poslao NASA Cargo ka Internacionalnoj svemirskoj stanici

SpaceX je 4. maja uspešno započeo svoju 17. komercijalnu teretnu misiju, te letelicu poslao ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, a raketu koja je poslužila za lansiranje uspešno spustio na brod koji se nalazio na otvorenoj vodenoj površini.

PCPress.rs Image

Nakon više odlaganja tokom protekle nedelje raketa Falcon 9, koja je ime dobila po kultnom brodu iz Ratova zvezda – Millennium Falcon – poletela je iz Cape Canaveral stanice za lansiranje, te robotsku Dragon kapsulu ponela ka orbiti. Samo dva minuta nakon lansiranja raketa se odvojila, te ugasila tri motora kako bi se lakše zaputila natrag ka Zemlji. Sletanje se sastojalo iz tri faze, a svaka je mogla da se isprati preko svetlosti koju je raketa emitovala na čisto noćno nebo. Publika koja je lansiranje pratila preko video linka oduševljeno je aplaudirala dok se raketa spuštala na Space X brod „Of Course I Still Love You“ koji se nalazio u Atlantskom okeanu, u blizini Floride. Prethodne nezgode primorale su Space X da promeni planove sletanja rakete Falcon 9, a nakon što je prvobitno planirano da se prizemlji na isto mesto sa kojeg je poletela. Tako se sletanje odigralo 20 kilometara od obale, te se raketa spustila na autonomno plovilo, što je bila neophodna mera predostrožnosti nakon eksplozija prilikom testiranja čiji se uzroci još uvek istražuju.

Pročitajte i:  Pronađeni ostati svemirske letelice iz 1986.

Dragon kapsula je ka stanici ponela opremu neophodnu za naučne eksperimente, zalihe za posadu, te hardverske dodatke, a celokupan teret meri 2.495 kilograma. Među zalihama se našao i instrument Orbiting Carbon Observatory-3, koji bi na spoljašnjost Internacionalne stanice trebalo da se instalira uz pomoć robotske ruke, da bi nakon toga počeo da meri nivoe ugljen dioksida u Zemljinoj atmosferi, te pronalazi najveće emitere štetnih gasova. Ako sve protekne po planu kapsula bi do stanice trebalo da stigne 6. maja, gde će ostati oko mesec dana, nakon čega će se zaputiti ka Zemlji i spustiti u Atlantski okean, da bi ekspertima sa matične planete isporučila dragocene uzorke sa stanice.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,