N Central domination

SpaceX Falcon 9 i ispace lete na Mesec

Japanska kompanija ispace, koja planira da istražuje Mesec, otkupila je mesta na dve Falcon 9 rakete iz kompanije Space Xkako bi svoje letelice i rovere poslala na površinu Zemljinog satelita.

PCPress.rs Image

Misije su planirane za 2020. i 2021. godinu, a u kompaniji očekuju da ih one približe njihovoj ambiciji, koja podrazumeva da ispace jednog dana bude glavni sistem za isporuku na liniji Zemlja-Mesec. Tako bi prva misija trebalo da letelicu pošalje u Mesečevu orbitu, pa ako to protekne po planu, kompanija planira i drugu misiju, u okviru koje bi na Mesec poslala rovere koji bi bili zaduženi za istraživanje površine ovog satelita.

Iz kompanije kažu da dele Space X viziju po kojoj je ljudima mesto u kosmosu, pa je saradnja dve kompanije logičan korak. Kompanija ispace put na Mesec planira već godinama, te je već razvila rover HAKUTO (beli zec koji po japanskim verovanjima živi na površini Meseca), na osnovu kojeg će razvijati i nove rovere koji bi u budućnosti mogli da se nađu na površini Meseca.

Pročitajte i:  Apple i SpaceX: Svađa oko nove iPhone funkcije

Ako sve bude teklo po planu, u sledećih nekoliko godina moglo bi da dođe do gužve na Mesecu, budući da se sve više privatnih kompanija interesuje za ono što Zemljin satelit ima da ponudi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,