ASUS Zenbook

SpaceX lansirao još 60 Starlink satelita

Od kada je lansirana prva tura Starlink satelita mnogi su ustali protiv ove konstelacije, a zbog toga što utiče na iskustvo boravka na Zemlji, posmatranje noćnog neba, te druge situacije. Na svetu ima i onih koji se raduju ovom sistemu satelita, a iz jednostavnog razloga – potreban im je brzi internet, pa je kompanija lansirala još jednu seriju od 60 satelita.

PCPress.rs Image

Bezbrojna obećanja, mnogo pokrenutog, malo ispunjenog

Elon Musk je tokom proteklih godina izgovorio brojna obećanja, te probio brojne rokove, što je dovelo do toga da mnogi izgube poverenje kada su SpaceX i drugi projekti u pitanju. Tako je govorio o raketama koje bi poput drugih letelica mogle da se koriste više puta (što je Falcon 9 ostvario), o električnim automobilima po pristupačnoj ceni, misijama na Mars, pa se sve češće čuje pitanje „Kada možemo da očekujemo ispunjenje ovog ili onog obećanja?“

Jedno od izgovorenih obećanja je i ono koje se tiče mreže satelita koja bi na Zemlju trebalo da donese super-brzi internet, a koje se od nekih drugih razlikuje po tome što je najavljen početak procesa realizacije. Projekat napreduje, pa je šesto po redu lansiranje u kosos smestilo više od 350 Starlink satelita.

Pročitajte i:  SpaceX video: Neverovatni prizori iz svemira

Prva grupa Starlink satelita lansirana je u maju 2019, a planirano je da se sa lansiranjima nastavi u narednih pet godina. Tako se 18. marta ka kosmosu zaputila i šesta serija satelita, a uz pomoć rakete Falcon 9 koja je nakon što je otpremila satelite imala probleme sa jednim od motora. Radi se o unapređenom modelu koji je predstavljen 2018. godine, i koji može da se koristi više puta, a pomenuti model se do sada pokazao kao najuspešniji u tome, budući da se radilo o petom letu.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,