SpaceX lansirao još jednu grupu satelita kompanije Iridijum

Američka kompanija SpaceX lansirala je na svojoj raketi Falcon 9 petu grupu komunikacijskih satelita kompanije Iridium, od osam koje će lansirati do sredine 2018. godine.

PCPress.rs Image

“Uspešno poletanje”, objavio je komentator SpaceX-a iz Vandenbergove baze američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji, tokom emitovanja lansiranja na internet stranici kompanije. Raketa, čija je prva faza već bila korišćena tokom misije Iridija 3 u oktobru 2017, nosi deset satelita koji će se uklopiti u mrežu planeta zahvaljujući konstelaciji od 81 Iridijskog satelita od kojih 75 mora postaviti u orbiti SpaceX.

U pogledu misije Iridija, pet lansiranja je izvedeno do sada s tri lansera. Uvođenje deset Iridium-5 satelita trebalo je započeti oko jedan sat nakon poletanja, oko 16 sati po srednjeevropskom vremenu. Svaki satelit je težak 600 kilograma. Iridium se udružio s kompanijom Elona Musk-a uz ugovor od 3 milijarde dolara za poboljšanje svoje globalne komunikacijske mreže, koja će uključivati ​​praćenje brodova i aviona u realnom vremenu.

Izvor: N1

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Elon Musk izbegava plaćanje 500 miliona dolara bivšim radnicima Twitter-a