BIZIT 2022

SpaceX nakon obavljene misije uspešno prizemljio raketu Falcon 9

SpaceX je 12. maja uspešno lansirao Falcon 9 raketu koja je ka Zemljinoj orbiti ponela tri Radarsat satelita kanadske Kosmičke agencije. Lansiranje je emitovano uživo na SpaceX YouTube kanalu, a uzbuđenju je doprinelo i to što je lansirna stanica bila pokrivena maglom.

PCPress.rs Image

Raketa se kratko nakon otpuštanja satelita vratila natrag, dok su Radarsat sateliti nastavili svoj put, u okviru kojeg bi trebalo da prikupljaju podatke o situaciji na Arktiku, te obezbeđuju koordinate koje bi brodovima trebalo da olakšaju navigaciju u ovoj oblasti. Sateliti bi na kraju trebalo da zauzmu položaj na 600 kilometara od Zemlje, te da sa te tačke na Zemlju šalju i druge korisne podatke, poput onih koji bi hitnim službama trebalo da omoguće da do onih koji su u nevolji stižu na vreme.

Kada je SpaceX u pitanju, ovo je još jedna uspešna misija za Falcon 9, raketu koja je u martu do Internacionalne svemirske stanice odnela Crew Dragon, a 24. juna se očekuje i još jedno lansiranje u okviru koje bi u kosmos trebalo da se pošalje više satelita koji su u službi američke civilne odbrane. Ako se raketa i nakon te misije, koja će biti nešto zahtevnija od prethodne, bude uspešno prizemljila, to će biti neosporan dokaz da SpaceX ide napred kada je tehnologija letenja u kosmos u pitanju.

Pročitajte i:  Starlink sateliti svetle i zbunjuju građane

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,