SpaceX odložio Crew Dragon lansiranje malo pre poletanja

Oblaci i meteorološki uslovi odložili su Crew Dragon let, prvi koji je u poslednjih deset godina trebalo da sa tla Sjedinjenih Američkih Država ka Internacionalnoj svemirskoj stanici ponese ljudsku posadu.

PCPress.rs Image

Sledeće lansiranje planirano je za subotu 30. maj, ili, ako ni subota ne ponudi odgovarajuće vremenske uslove – nedelju 31. maj. Tako se očekuje da se istorijski let ipak dogodi, čime bi se obeležio početak nove ere, u kojoj kosmički letovi sa posadom više ne bi zavisili samo od nacionalnih svemirskih agencija, već i od privatnih kompanija kao što je SpaceX.

Četrdeset minuta pre poletanja odlučeno je da se lansiranje pomeri za subotu, a u nadi da će se oluje do tada utišati. Eksperti procenjuju da je lansiranje moglo da bude uspešno da je pomereno samo deset minuta od zakazanog termina, što nije bilo moguće, budući da je neophodno da kapsula do Internacionalne svemirske stanice stigne u trenutku kada je ova u povoljnom položaju, što znači da lansiranje mora da se dogodi baš onda kada je planirano.

Pročitajte i:  Hubble: 68 miliona svetlosnih godina daleko

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,