SpaceX: Opasnost od pokvarenih Starlink satelita

SpaceX je Starlink konstelacijom privukao veliku pažnju, pa samim tim i kritike, a u pitanju je skupina satelita koja bi jednog dana trebalo da dovede internet i u najzabačenije delove sveta.

PCPress.rs Image

Kompanija je do sada lansirala preko 800 satelita, a na mesečnom nivou se u fabrikama proizvede 120 jedinica. U kosmosu bi u budućnosti moglo da se nađe i 42 hiljade satelita, što je jedna od verzija prvobitnog plana, ali se već ispostavilo da ne radi baš svaki satelit kao što je zamišljeno. Naime, pored uobičajenih komplikacija, te problema koji su u vezi sa svetlosnim zagađenjem, uticajem na astronomiju, te radio frekvencije (RFI), tu su i oni sateliti koji su u nekom trenutku prestali sa radom. Prema poslednjim izveštajima radi se o 3% od ukupnog broja lansiranih satelita, a problem je u tome što se ove jedinice ne kreću planiranom putanjom, pa predstavljaju opasnost za druge satelite i kosmičke letelice.

Kompanija nije objavila podatke o pokvarenim satelitima, pa su pojedini eksperti već krenuli sa analiziranjem kretanja satelita, a kako bi locirali one koji su prestali da se kreću. Tako su i zaključili da se radi o 3% satelita koji su prestali da funkcionišu, a ističe se da je taj procenat relativno nizak, te da je nerealno da se očekuje da u konstelaciji nema baš nikakvih problema.

Pročitajte i:  Starlink: Bogatiji za 10 hiljada korisnika

SpaceX je procenio da je rizik od sudara sa drugim satelitima nizak, iako neki eksperti upozoravaju da su sateliti koji više ne reaguju na komande prilično velika opasnost.

Izvor: Phys

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,