SpaceX planira plutajuće stanice za sletanje

SpaceX ne posustaje u svojim ambicijama, a uprkos pandemiji koja još uvek traje, pa planovi koji su u vezi sa osvajanjem svemira i dalje idu napred. Tako je i Elon Musk nedavno potvrdio da su otvorena nova radna mesta za one koji će učestvovati u izgradnji plutajućih stanica za sletanje onih letelica koje budu kretale put Marsa i Meseca, ali i za hipersonične jedinice koje će služiti za brza putovanja po planeti Zemlji.

PCPress.rs Image

Zainteresovani su i ranije mogli da vide rendere futurističkih svemirskih stanica, ali se planovi sada ubrzano približavaju stvarnosti. Stanice će pre svega biti namenjene za poletanja i sletanja Starship letelice – rakete koja je dizajnirana da se koristi više puta, kako za supersonične letove po matičnoj planeti, tako i za istraživanje dubokog svemira. Radi se o starim naftnim platformama, koje će dobiti novu svrhu, a sa kopnom će biti povezane zahvaljujući Hyperloop-u.

Pročitajte i:  Starlink, avioni i satelitski internet

Važno je da se stanice nađu na otvorenom moru, budući da na Zemlji nema mnogo lokacija koje bi zadovoljile uslove za bezbedno poletanje i sletanje kosmičkih letelica. Prva poletanja se očekuju za dve do tri godine, tako da ima dovoljno vremena da se plutajuće piste dovedu do nivoa koji će garantovati bezbednost.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,