BIZIT 2022

SpaceX: Prva svemirska misija sa posadom u maju?

SpaceX se sve više približava cilju u okviru kojeg bi letelica Crew Dragon put kosmosa trebalo da ponese ljudsku posadu. Nakon uspešnog test leta u januaru kompanija je spremna za sledeći korak – misiju Demo-2.

PCPress.rs Image

Prvi let sa ljudskom posadom zakazan je za 7. maj, ali se ističe da se radi o okvirnom datumu, te da bi Crew Dragon put kosmosa mogao da poleti i posle toga. Vladina agencija koja se bavi procenom napretka vitalnih projekata u ime američkog Kongresa (Government Accountability Office) objavila je izveštaj u kojem stoji da je Crew Dragon kapsula, koja će se koristiti u okviru Demo-2 misije, spremna za let, i to čak tri meseca pre planiranog roka.

PCPress.rs Image

Demo-2 je druga Crew Dragon misija, a nakon Demo-1 misije bez posade koja je sprovedena u martu 2019, kada je letelica uspešno stigla do Internacionalne svemirske stanice, te se nakon toga bezbedno vratila na Zemlju. Druga misija bi u proces trebalo da uključi i dva NASA-ina astronauta – Douga Hurleya i Boba Behnkena, te bi Crew Dragon uskoro mogao da zameni ruske Soyuz rakete.

Pročitajte i:  Koji sladoled jedu astronauti?

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,