BIZIT 2022

SpaceX Starlink sateliti: Snimak iz kosmosa

SpaceX je 24. maja uspešno lansirao 60 Starlink satelita, što je obeležilo početak konstelacije satelita koja bi u budućnosti trebalo da donese kvalitetniju internet konekciju. Samo dva dana kasnije jedan holandski astronom amater primetio je satelite, i scenu zabeležio specijalnom kamerom.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o astronomu Marcu Langbroeku koji je na svom blogu objasnio da je prethodno izračunao gde će se sateliti naći nakon oslobađanja u orbitu, da bi nakon toga uključio kameru i čekao. Rezultat koji je iz tog procesa nastao prilično je impresivan, te se vide svetle tačke kako putuju preko noćnog neba, što je neke stanovnike planete Zemlje čak motivisalo da prijavljuju neidentifikovane leteće objekte koji su stigli iz dalekog svemira. Langbroek je satelite snimio WATEC 902H kamerom za prismotru, opremljenom Canon FD 1.8/50 mm objektivom, pa je snimak toliko precizan da može da se prepozna čak 56 različitih objekata. Sateliti bi istu putanju trebalo da pređu još nekoliko puta, da bi se potom rasuli i krenuli ka planiranim pozicijama.

Pročitajte i:  Starlink internet za brodove po paprenoj ceni

Snimljeni sateliti su deo većeg SpaceX projekta u okviru kojeg će u kosmos biti lansirano čak 12.000 satelita koji bi u budućnosti trebalo da obezbede internet konekciju i u najudaljenijim delovima planete Zemlje.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,