Top50 Glas publike

SpaceX Starman i Tesla Roadster obišli prvi krug oko Sunca

Elon Musk je 7. februara 2018. u kosmos poslao sada već dobro poznati Tesla Roadster, a kamere pričvršćene za vozilo emitovale su kretanje nekoliko sati, te nam pre nego što su se ugasile poslale nezaboravne snimke planete Zemlje.

PCPress.rs Image

Starman, lutka koja putuje kosmosom, i Tesla Roadster sada su već daleko od kuće, budući da je kompanija Space X objavila da je kosmička instalacija obišla svoj prvi krug oko Sunca. Oni koji bi da i dalje budu u toku sa kretanjem prvog vozila koje se našlo u svemiru, mogu to da učine preko web-sajta Whereisroadster.com, koji je kreirao inženjer Ben Pearson.

Kada je lansiran Falcon Heavy, koji je instalaciju poneo u kosmos, ovaj mladi zaljubljenik u svemirske radnje primetio je da korisnici na društvenim mrežama postavljaju mnogobrojna pitanja, koja često ostaju bez odgovora, a koja se tiču praćenja Tesla Roadster kosmičke putanje. Upravo zbog toga je odlučio da pronađe odgovore na postavljena pitanja, te kreira web-sajt koji će te odgovore podeliti sa čitavim čovečanstvom.

Pročitajte i:  Elon Musk vratio Twitter nalog Donalda Trampa

Kruženje oko Sunca potrajalo je 557 zemaljskih dana, a Roadster se u kosmosu nalazi 561 dan. Vozilo koje pluta kroz kosmos do sada je prevalilo više od 1,2 milijarde kilometara, a planirano je da vozilo i Starman lutka obiđu još mnogo krugova oko Sunca. Pretpostavlja se da će se Roadster u nekom trenutku srušiti na Veneru ili na Zemlju, a eksperti predviđaju da se to neće dogoditi uskoro, te da bi instalacija kroz svemir mogla da putuje još nekoliko miliona godina. Oni koji se bave ovom misijom ističu da postoji 6% mogućnosti da se Roadster sruši na Zemlju u narednih milion godina, te 2,5% da u pitanju bude Venera.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

One thought on “SpaceX Starman i Tesla Roadster obišli prvi krug oko Sunca

  • 21. August 2019. at 16:41
    Permalink

    Kakva predstava

Comments are closed.