Top50 Glas publike

SpaceX Starman i Tesla Roadster prvi put proleteli “pored” Marsa

Elon Musk je 7. februara 2018. u kosmos poslao sada već dobro poznati Tesla Roadster, a kamere pričvršćene za vozilo emitovale su kretanje nekoliko sati, te nam pre nego što su se ugasile poslale nezaboravne snimke planete Zemlje. Kosmička instalacija je sada stigla i do Marsa, te svet podsetila na poduhvat koji je počeo pre skoro tri godine.

PCPress.rs Image

Starman, lutka koja putuje kosmosom, i Tesla Roadster odavno su daleko od kuće, a kompanija Space X je u avgustu 2019. objavila da je letelica obišla svoj prvi krug oko Sunca. Oni koji su želeli da budu u toku sa kretanjem prvog vozila koje se našlo u svemiru, mogli su da ga prate preko web-sajta Whereisroadster.com, koji je kreirao inženjer Ben Pearson. To mogu i danas, te se na mapi vidi da je Starman stigao “do” Crvene planete.

Kruženje oko Sunca potrajalo je 557 zemaljskih dana, a 7. oktobra je stigao do Marsa. Kosmičko vozilo je ostalo na udaljenosti od nešto preko osam miliona kilometara, a do sada je prešlo preko 2,1 milijarde kilometara.

Pročitajte i:  Musk više neće prodavati Tesline akcije

PCPress.rs Image

Pretpostavlja se da će se Roadster u nekom trenutku srušiti na Veneru ili na Zemlju, a eksperti predviđaju da se to neće dogoditi uskoro, te da bi instalacija kroz svemir mogla da putuje još nekoliko desetina miliona godina. Neki eksperti tvrde i da postoji 6% mogućnosti da se Roadster sruši na Zemlju u narednih milion godina, te 2,5% da u pitanju bude Venera.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,