SpaceX testira Falcon 9 raketu za sledeće Starlink lansiranje

Space X testira raketu koja bi put kosmosa trebalo da ponese sedeću turu Starlink satelita, a u pitanju je 60 novih jedinica koje bi u svemir trebalo da se zapute 23. aprila.

PCPress.rs Image

Radi se o raketi Falcon 9, a prva faza testiranja počela je 17. aprila, i u toj etapi bi trebalo da se utvrdi da li je motor spreman za lansiranje. Sledeće lansiranje ponelo je ime Starlink 6, a u pitanju je peta misija ove godine. Prvo lansiranje dogodilo se krajem 2019, i tom prilikom je na zadatu lokaciju krenulo prvih 60 satelita. Od tada se sa svakim lansiranjem broj Starlink jedinica u kosmosu uvećavao za isti broj satelita.

SpaceX planira da u narednih pet godina u Zemljinu orbitu lansira 12.000 jedinica, takozvano „sazvežđe“ satelita koje će ponuditi do sada neviđene internet performanse. Kao najveći problem se ističe to što će kompanija svakog meseca u narednih pet godina morati da lansira veliki broj satelita, a kako bi dostigla obećani cilj, te to što će se sateliti, kao i bilo koji drugi sistemi, suočavati sa kvarovima koje će kompanija morati da rešava u rekordnom roku. Neki eksperti ističu da će Space X upasti u začarani krug, te objašnjavaju da će, čak i da se zadržao na prethodno najavljenih 4.425 satelita, na svakih pet godina morati da lansira nezanemarljivi broj satelita kako bi sistem funkcionisao.

Pročitajte i:  SpaceX: Civili se uspešno vratili na Zemlju

Pomenuta Falcon 9 raketa sa sledećim lansiranjem kreće na svoje četvrto putovanje, a nakon što je prethodno lansirala Crew Dragon kapsulu na prvo putovanje do Internacionalne svemirske stanice, potom do kosmosa ponela tri kanadska satelita koji će poslužiti za posmatranje Zemlje, te na zacrtanu lokaciju odnela prethodnih 60 Starlink satelita.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,