BIZIT Seminar

Španija privremeno zatvorila svoj vazdušni prostor zbog kineske rakete

Drugi put ove godine, nekontrolisani ostaci kineske rakete Long March 5B srušili su se na Zemlju. Američka svemirska komanda potvrdila je da su delovi rakete koja je nosila treći i poslednji deo kineske svemirske stanice Tiangong u orbitu ponovo ušli u atmosferu iznad južnog centralnog Tihog okeana. Ostaci rakete na kraju pali su u vodu, pri čemu niko nije povređen.

PCPress.rs Image

Kina će sledeće godine lansirati još jednu raketu Long March 5B

Ova epizoda, označila je četvrti nekontrolisani ponovni ulazak na Zemlju za najmoćniju kinesku raketu. Za razliku od SpaceX-ovog, Falcon-a 9, Long March 5B ne može ponovo da upali svoj motor kako bi završio predvidljivi ulazak nazad na Zemlju. Raketa još nikome nije naudila i verovatno neće u budućnosti.

Ipak, svaki put kada je Kina poslala svoju raketu Long March 5B u svemir, astronomi i posmatrači su zabrinuto pratili put nazad na površinu Zemlje. Postoji mogućnost da bi ti ostaci mogli da slete negde gde žive ljudi. Španija je nakratko zatvorila delove svog vazdušnog prostora zbog rizika koji predstavljaju ostaci od lansiranja rakete. To je dovelo do odlaganja letova.

Ranije ove godine nakon kineske misije Wentian, NASA-in administrator Bill Nelson kritikovao je Kinu. On je naveo da Kina nije preduzela odgovarajuće mere predostrožnosti da spreči ponovni ulazak koji je bio van kontrole.

„Od ključnog je značaja da sve nacije koje se bave svemirom budu odgovorne i transparentne u svojim svemirskim aktivnostima. One moraju da slede proverenu najbolju praksu, posebno za nekontrolisani ponovni ulazak velikih ostataka rakete. Ti ostaci mogli bi dovesti do velike štete ili izgubljenih života”, rekao je Nelson.

Sletanje svemirskog otpada na Zemlju nije problem koji je jedinstven samo za Kinu. U avgustu, farmer u ruralnoj Australiji pronašao je deo svemirske letelice kompanije SpaceX, Crew Dragon čiji su delovi pali na njegovu farmu.

Međutim, mnogi stručnjaci ističu da se ti incidenti razlikuju od onog koji se upravo dogodio. „Ono što želim da istaknem u vezi sa ovim je da mi kao svet, namerno ne lansiramo ovako velike stvari sa namerom da padnu bilo gde“. “Nismo to radili 50 godina,” rekao je Ted Muelhaupt, konsultant kompanije Aerospace Corporation.

Kina će sledeće godine lansirati još jednu raketu Long March 5B. Kina će tada pokušati da postavi svoj svemirski teleskop Xuntian u orbitu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,