TrendMicro

Spirit i dalje zaglavljen na Marsu

SpiritOpportunity

Posle pet godina i pređenih osam kilometara, robotizovano vozilo Spirit je zaglavljeno na površini Marsa. Ako NASA ne uspe da nađe način da vozilo pokrene, to će biti kraj njegove misije.

Spirit je već dva meseca zaglavljen u peščanoj dini u području nazvanom Home Plate, a dnevni izveštaji koji NASA šalje od šestog maja se ne menjaju: “Spirit se nalazi na zapadnoj strani Home Plate”.

Spirit je jedno od dva vozila koja istražuju površinu Marsa u potrazi za dokazima da je na ovoj planeti nekada bilo vode. Sleteo je na Mars 4. januara 2004. godine, a tri nedelje kasnije, pridružilo mu se identično vozilo nazvano Opportunity, koje istražuje drugu stranu planete. Prvobitno je zamišljeno da misija traje 90 dana, ali su oba vozila prijatno iznenadila naučnike svojom trajnošću – Spirit i Opportunity više od pet godina odolevaju svim teškoćama na koje nailaze – poslali su više od četvrt miliona slika i analizirali su ogroman broj uzoraka tla, dajući podatke o hemijskom sastavu tla, geologiji i atmosferskim zbivanjima.

Pročitajte i:  Hakeri iskorišćavaju popularnu sliku NASA-e za ubacivanje malvera na vaš računar

Spirit je “preživeo” mnoge nedaće, uključujući i veliku peščanu oluju koja je trajala šest nedelja tokom leta 2007. godine. Šestog maja ove godine, Spirit se zaglavio u pesku. NASA čini sve da ga izvuče, uključujući i eksperimente sa njegovom kopijom u simuliranim sličnim uslovima. Do sada su ovakve metode bile uspešne i vozila su izvlačena iz sličnih teških situacija, ali ovog puta ni posle dva meseca nije nađeno rešenje. NASA je tim povodom oformila i Web sajt Free Spirit.

Iako zaglavljen, Spirit nije ostao “bez posla” – vetrovi koji su duvali tokom juna očistili su prašinu sa njegovih solarnih ploča, tako da je kominikacija čak i intenzivirana. U međuvremenu, Opportunity je nastavio svoju misiju.

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,