Spirit trajno zaglavljen na Marsu

PCPress.rs ImageNASA je objavila da je Spirit, jedno od dva vozila koja već nekoliko godina istražuju površinu susedne planete, trajno zaglavljen, ali ne i mrtav – sada je proglašen za stacionarnu platformu.
Spirit je “sleteo” na površinu Marsa 4. januara 2004. godine, a tri nedelje kasnije pridružio mu se i Opportunity, isto takvo vozilo, namenjeno istom takvom istraživanju u drugim oblastima. Bilo je predviđeno da misija traje 90 sol-a (marsovskih dana), ali su Spirit i Opportunity nadmašili sva očekivanja i obavljaju svoju funkciju već šest godina, premda ne bez problema.
Prvog maja 2009. godine Spirit se zaglavio u mekanom tlu, nakon što mu je 2006. godine zablokirao jedan točak (budući da ih ima šest, to u početku nije bio veliki problem, vozilo se samo malo sporije kretalo, ali je mekano tlo učinilo svoje). Od tada, NASA pokušava da ga pokrene, ali bez uspeha.
Iako zaglavljen, Spirit funkcioniše, ali se sada javlja nov problem – nedostatak energije. Budući da koristi sunčevu energiju, tokom zime na Marsu sunčeve svetlosti neće biti dovoljno da obezbedi neometan rad (trenutno je sredina jeseni na Marsu), pa preti opasnost da od maja do sledećeg februara bude van funkcije. To se može rešiti samo na jedan način – pomeranjem Spirit-a u položaj u kojem će ugao njegovih sloarnih ćelija biti takav da mogu da zahvate dovoljno svetlosti. To neće biti lak zadatak, ali NASA planira da se do maja posveti upravo tome – uz malo sreće…

Pročitajte i:  NASA je lansirala svemirski teleskop James Webb

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,