Prestigio-ASBIS

Sporni Friend Finder

PCPress.rs Image

Nemačka je odustala od sudskog spora nakon što je u ponedeljak Facebook ponudio kompromisni predlog od četrnaest tačaka o tome kako će se ophoditi prema podacima osoba koje nisu na popularnoj društvenoj mreži. hamburška Direkcija za zaštitu podataka pobunila se protiv opcije Friend Finder, koja importuje i-mejl adrese iz spiska kontakata korisnika na drugim i-mejl servisima i onda šalje pozive onima koji nisu na fejsu da se pridruže sajtu.

Primaocima poziva nije bilo jasno kako su njihove adrese pribavljene, objasnio je Johanes Kaspar, direktor Direkcije za zaštitu podataka i naveo kako to može predstavljati kršenje odredbi o čuvanju podataka. Po novom dogovoru, Facebook će omogućiti onima koji nisu na mreži da odbiju dalje pozive. Pored toga, biće im objašnjeno zašto su dobili poziv i na koji način Facebook može da koristi njihove adrese radi dodatnog nalaženja prijatelja.

Kaspar ističe kako bi bilo bolje kad bi mogli da biraju hoće li uopšte primati obaveštenja i pozive, ali dalje pogađanje je bilo nemoguće bez sudskog spora. „Možda smo mogli da teramo dalje, ali mislim da smo postigli dobar dogovor“, zaključio je Kaspar. Da je nemačka direkcija išla dalje, verovatno bi morala da se pozabavi drugim pitanjima privatnosti, recimo, time što se oni koji nisu na fejsu pojavljuju na fotografijama na društvenoj mreži. „Morali smo da prihvatimo da više od ovog ne bismo mogli dobiti bez sudskog spora“, dodao je Kaspar.

Facebook se služi pozivima kako bi privukao nove korisnike. Po uslovima dogovora, oni koji imaju nalog na fejsu i importuju adrese drugih primiće obaveštenje da se te adrese mogu upotrebiti za slanje poziva. Ali ti korisnici će moći da to odbiju ako žele, a dobiće i podsetnik da šalju pozive samo osobama koje lično poznaju.

Iz Facebook-a su izjavili samo: „Zadovoljni smo što smo postigli dogovor i radujemo se nastavku konstruktivnih dijaloga u budućnosti.“

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: