ePlaneta

Spotify ima dosta korisnika ali gubi novac

Ukupan broj korisnika se povećao ali je kompanija izgubila 197 miliona dolara.

PCPress.rs Image

188 miliona korisnika plaća pretplatu

Finansijski izveštaj kompanije za drugi kvartal pokazuje da gigant još uvek nije osetio krizu zbog nadolazeće globalne recesije. Za razliku od Netflix-a, koji je prijavio pad broj korisnika, Spotify je zabeležio rast i besplatnih i plaćenih naloga.

Spotify sada ima 433 miliona korisnika, u odnosu na 422 miliona prijavljenih na kraju prvog kvartala. Od toga 188 miliona plaća pretplatu za Premium program. To je skok od šest miliona u odnosu na pre tri meseca, dok je još četiri miliona registrovano na bazi oglasa.

Uprkos strahovima širom industrije da će kućni budžeti smanjiti troškove zabave kako bi se oslobodio preko potreban novac, Spotify je do sada izbegavao smanjenje troškova. Kompanija navodi da, iako je pazila na „neizvesno“ okruženje, bila je „zadovoljna otpornošću svog poslovanja“.

Kompanija je potrošila mnogo kako bi povećala broj korisnika. Marketinške kampanje odnele su mnogo novca. Tako je kompanija pokušala da vrati korisnike koji su dozvolili da im pretplate prestanu ili su želeli da prošire usluge na porodični plan.

Pročitajte i:  Spotify lansira novi glas i jezik za svog AI DJ-a

Marketinška potrošnja napravila je rupu u finansijama kompanije a Spotify je objavio kvartalni gubitak od 194 miliona evra. Kompanija računa na naglo povećanje prihoda za pretplate i za oglašavanje kako bi nadoknadila te gubitke.

Spotify ima plan da se okrene ka jeftinijim oblicima audio sadržaja, kao što su podcast-i i audio knjige. To bi trebalo da dovede do toga da količina novca koju plaća izdavačkim kućama padne na podnošljiviji nivo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,