Ikotek

Spotify protiv „bele buke“: Kreatori previše zarađuju

Kreatori koji na platformi Spotify postavljaju podcast-e s belom bukom (bela buka ili beli šum je pojam koji označava mešavinu zvukova određene frekvencije i ponavljanja, raspon frekvencija je od 20Hz do 20 000Hz) zarađuju ozbiljan novac, a iz kompanije nisu zbog toga naročito srećni.

PCPress.rs Image

Podcast-i u kojima se čuju zvuci talasa, usisivača, ventilatora i drugih sličnih stvarčica „gutaju“ po tri miliona sati svakog dana, a zato što ih Spotify algoritam favorizuje. Bloomberg je nedavno pisao da kreatori ovakvih sadržaja zarađuju i po 18 hiljada dolara mesečno, što nije malo.

Mnogi kreatori koriste besplatni hosting softver Anchor koji je Spotify kupio još 2019. godine. Preko njega objavljuju svoje sadržaje, te ih monetizuju. Problem s podcast-ima koji emituju beli šum je što su stekli ogromnu popularnost među slušaocima, ali Spotify od njih ne zarađuje kao od nekih drugih sadržaja. Upravo zbog toga se razmatra mogućnost da se u potpunosti uklone s ovog streaming servisa.

Ako bi se uklonili svi podcast-i s belom bukom, Spotify bi zarađivao dodatnih 38 miliona dolara godišnje. Slušaoci se već žale da ovi sadržaji nestaju, pa se čini da su milioni pobedili.

Pročitajte i:  PC Press video: Rob našeg doba - ChatGPT, Danijel Milošević, Demotivacija

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,