Top50 Glas publike

Sprečavanje samoubistava proučavanjem naloga na društvenim mrežama

Ranije smo se susretali sa izveštajima da stvari koje postavljamo i delimo na našim profilima i nalozima na društvenim mrežama, mogu da budu znak našeg trenutnog mentalnog zdravlja. Tako bi određena objava mogla da bude znak da je osoba depresivna i da ima suicidne misli. U pokušaju da pomogne u sprečavanju samoubistava, Univerzitet Northumbria u Velikoj Britaniji je najavio inicijativu koja će uključivati proučavanje naloga na društvenim mrežama njihovih studenata u potrazi za alarmantnim znacima te kako bi mogli da intervenišu ako bude bilo potrebe.

PCPress.rs Image

Early Alert Tool je alat koji će „pročešljati“ profile na društvenim mrežama studenata univerziteta i kada utvrdi da student zapada u krizu, omogućiće studentu pomoć koja im je potrebna.

Prema Nicola Dandridge-ovoj, izvršnom direktoru Kancelarije za studente, „preduzimanje preventivnih akcija u cilju promovisanja dobrog mentalnog zdravlja je krucijalno, kao i zauzimanje celokupnog institucionalnog pristupa i uključivanje studenata u razvoj rešenja. Pored toga, što ranije možemo da identifikujemo probleme koji se razvijaju, efikasnije možemo pružiti značajnu podršku koja je potrebna.“

Pročitajte i:  Za bolju koncentraciju: Instagram i novi mod

Univerzitet neće biti prvi koji će iskoristiti tehnologiju kako bi pomogao u identifikaciji studenata koji imaju krizu mentalnog zdravlja. Pre nekoliko godina, Facebook je objavio da će razviti AI alat koji će biti u stanju da otkrije ljude koji su na ivici izvršenja samoubistva i koji će pomoći da ta informacija stigne na pravo mesto kako bi sprečio da se dogodi tragedija.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,