Srbija ipak neće postati „poreski raj“

Prošle nedelje analitička kuća Bloomberg prenela je vest da bi od 5.decembra Srbija mogla da se nađe na „crnoj listi poreskih rajeva“, međutim, izgleda da se to ipak neće desiti. Naime, Srbija je isključena iz novog nacrta predloga zemalja koje bi mogle da se nađu na “crnoj listi” koju formira Evropska unija, jer je ocenjeno da će ispuniti dodatne obaveze u skladu sa zahtevima Unije, preneo je Bloomberg.

PCPress.rs Image

U prethodnom nacrtu dokumenta od 21. novembra Srbija se nalazila među 36 zemalja zajedno sa Turskom, Jermenijom, Kukovim ostrvima, Maršalovim ostrvima, Panamom i Tunisom koje bi mogle da budu uključene na proširenu “crnu listu” poreskih rajeva, preneo je tada Bloomberg. Ambasadori članica EU treba da razmotre listu uoči sastanka ministara finansija koji 5. decembra treba da odluče da li da te zemlje priključe listi “nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima”. Bloomberg ne navodi više informacija za Srbiju, ali je obrazložen slučaj Turske, koja je “na putu da izbegne potencijalno uključivanje u listu poreskih rajeva EU”, nakon što je ponudila dodatna pojašnjenja.

Pročitajte i:  Evropska unija je navela šest tehnoloških kompanija koje su podložne strogim novim zakonima o konkurenciji

“Narodna banka Srbije će, kao i do sada, uvek činiti sve što je u njenoj nadležnosti i što je u njenoj moći, da spreči sve vrste kreativnog tumačenja propisa, u kojima bi država, budžet, građani i privreda, bili oštećeni zbog olakog kretanja kapitala ili nerealno prikazanih profita” rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković na novinarsko pitanje šta će Srbija preduzeti pre 5. decembra kada EU treba da donese odluku o toj listi.

Izvor: N1

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , ,