Zebra

Srbija na 72. mestu liste globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma

Srbija je ostvarila napredak u osam oblasti na listi globalne konkurentnosti, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) za 2019, saopšteno je. Srbija je među 141 zemljom sveta zauzela 72. mesto na toj listi.

Prošle godine Srbija je bila na 65. poziciji na toj listi, ali je vrednost indeksa za ovu godinu ostala nepromenjena (60,9 od maksimalnih 100), što znači da su druge zemlje ostvarile veći napredak. U izveštaju je rangirana 141 privreda na osnovu 103 indikatora u 12 oblasti. Napredak koji je Srbija ostvarila je u oblastima institucije, infrastruktura, veštine, tržište rada, finansijski sistem, veličina tržišta, dinamika poslovanja i sposobnost za inoviranje. U oblasti makroekonomske stabilnosti Srbija je zadržala istu poziciju dok je smanjenje vrednosti zabeleženo u oblastima usvajanje IKT, zdravstvo i tržište proizvoda. Rezultate indeksa globalne konkurentnosti SEF objavili su Srpska asocijacija menadžera i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Sa indeksom 60,9 Srbija je na nivou proseka, ali je i ispod proseka zemalja u okruženju za oko jedan poen. Među prvih pet zemalja na Listi globalne konkurentnosti su Singapur, SAD, Hongkong, Holandija i Švajcarska, a na poslednjem mestu je Čad. U regionu najlošije su rangirane BiH (92), Severna Makedonija (82) i Albanija (81), dok je Hrvatska na 63. poziciji, Crna Gora 73, Rumunija 51, Bugarska 49, Mađarska 47, a Slovenija je na 35. mestu.

Predstavnici SAM-a i FREN-a su na konferenciji za novinare povodom objavljivanja rezultata Indeksa globalne konkurentnosti istakli da se Srbija od prošle godine nalazi u klubu uspešnih zemalja, odnosno u prvoj polovini rangiranih zemalja, gde su kriterijumi dodatno pojačani, pa je i sveukupan napredak teže ostvariv. Ukazali su da Srbija u poređenju sa zemljama Evrope i Evroazije pokazuje da postoji veliki prostor za napredak. Zaostajanje za prosekom zemalja Evrope je oko deset poena, što znači da je potrebno povećati konkurenost za 17 odsto trenutne vrednosti da bi se to nadoknadilo.

Saradnik FREN-a Svetozar Tanasković je rekao da je Srbija u oblasti IKT-a pala za 17 mesta na listi globalne konkurentnosti, na osnovu kriterijuma broja pretplatnika mobilne telefonije i širokopojasnog interneta. “Pad u oblasti zdravstva je devet mesta jer je procenjeno da je očekivano skraćenje života novorođenih čak deset meseci u odnosu na rezultate u prošloj godini”, rekao je Tanasković. Dodao je da Srbija ima najlošiji plasman u oblasti institucija što je znak da tu treba ubrzati reforme.

Savetnik predsednice Vlade Srbije Nenad Paunović je rekao da su prioriteti Vlade digitalizacija i obrazovanje, a to su oblasti gde je Srbije dobro rangirana. Po njegovim rečima, nastavak započetih reformi i primena novih propisa doprineće jačanju konkurentnost zemlje i boljoj poziciji na globalnoj listi.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,