Prestigio-ASBIS

Srpska fabrika radi za Apple

Apple%202007 Kompanija Apple gradi novu fabriku. Samo za prvu fazu projekta Apple je sa koncernom MAG, (fabrika u Mosbachu, Nemačka) ugovorio 100 specijalnih visokopreciznih obradnih centara. U drugoj fazi predviđena je isporuka još 300 mašina.

Za ove obradne centre važne komponente dolaze iz Srbije. Beogradsko preduzeće IVA 28 iz svog pogona u Obrenovcu isporučuje X klizače visoke klase tačnosti.

Bojan Erčević, direktor firme IVA 28, objašnjava da pogon u Obrenovcu redovno isporučuje vitalne komponente za 4 fabrike u okviru koncerna MAG ali ovo je projekat koji je i za sam koncern od izuzetnog značaja.

– Vanredno smo isporučili set preciznih uređaja alata za podešavanje tačnosti mašina pri montaži. U tome smo apsolutno jedini isporučilac. Sada ulazimo u serijsku proizvodnju X klizača nakon uspešno isporučene nulte serije i to 50% potreba dok će preostalih 50% raditi velika nemačka firma Kaysser.

Kako je rekao Erčević, među dobavljačima nema, osim njihove firme, ni jednog proizvođača koji nije iz Nemačke ili iz sastava koncerna MAG.

– Isporuka i montaža mora da se završi do polovine aprila, montiraće se u početku jedan, a kasnije dva obradna centra dnevno. Naše komponente idu direktno na montažnu liniju. Nuđeno nam je, čak smo bili pod pritiskom, da preuzmemo još neke pozicije za ovaj projekat ali smo, na žalost, zbog ograničenih kapaciteta i izuzetno kratkih rokova morali to da odbijemo.

Pročitajte i:  Apple više neće popravljati iPhone uređaje koji su obeleženi kao nestali

Bojan Erčević kaže da postoji mogućnost da za drugu fazu, planiranu za kraj 2011. i početak 2012, povećaju postojeće kapacitete u Obrenovcu.

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,