Ikotek

Srpska IT zajednica protiv koronavirusa

Na sajtu Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj (inovacije.gov.rs) pre par dana otvorena je jednostavna forma gde zainteresovani predstavnici IT zajednice (kompanije, startapi, tehnološki preduzetnici) mogu da se uključe u inicijativu “Budi I Ti heroj” i pošalju predloge svojih inovativnih tehnoloških rešenja.

PCPress.rs Image

Stiglo preko 80 predloga

“Za samo nekoliko dana od kada smo objavili početak inicijative ”Budi I Ti heroj”, na adresu kabineta za inovacije i tehnološki razvoj pristiglo je preko 80 inovativnih predloga IT kompanija, organizacija, preduzetnika koji žele da pomognu državi u borbi protiv koronavirusa”, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Istakao je da se među predlozima nalaze softveri za podizanje efikasnosti državne uprave u vremenu krize, kao što je automatizovano izdavanje dozvola za kretanje, komunikacija sa građanima u izolaciji, platforme za elektronsku trgovinu, ali i predlozi za proizvodnju inovativnih maski, vizira, tunela za dezinfekciju.

PCPress.rs Image

Ministar se zahvalio IT zajednici na pristiglim predlozima i istakao da će njihova rešenja ocenjivati Radna grupa sastavljena od predstavnika vodećih srpskih IT kompanija, organizacija, akademije i stručnjaka. ”Radna grupa će izabrati najbolja i najpotrebnija rešenja. Ta rešenja ćemo pokušati da u što kraćem roku implemetiramo u okviru državnih organa zajedno sa kabinetom premijerke Ane Brnabić i Vladinom Kancelarijom za IT”, istakao je Popović.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,